Home VestiEkonomija Veleprodajne cene struje na tržištu drastično pale

Veleprodajne cene struje na tržištu drastično pale

by bifadmin

Tehnički direktor Srpske berze električne energije (SEEPEX) Dejan Stojčevski izjavio je danas da su veleprodajne cene struje na tom tržišti drastično pale u periodu od izbijanja pandemije u martu do avgusta, da bi od septembra počele da se vraćaju na nivo iz 2019. godine.

Stojčevski je na skupu „Energetska tranzicija i Kovid-19“ Saveza energetičara i Privredne komore Srbije rekao da su se cene struje na srpskom veleprodajnom tržištu kretale ispod 30 evra za megavat- čas (MWh), što je nezabeleženo u radu berze SEEPEX. Podsetio je da se veleprodajne cene električne energije na otvorenom tržištu ne primenjuju kada je reč o snabdevanju domaćinstava, već na kupce iz privrede.

„Privrednici u ovom periodu plaća struju skuplje nego što je ponuda na tržištu, pošto su krajem prošle godine potpisali ugovore o snabdevanju po cenama koje su se kretale oko 50 evra za megavat, što znači da trenutno plaćaju i duplo više, ali to bi moglo da se promeni do kraja godine, pošto cene uporno rastu“, napomenuo je Stojčevski.

Energija postaje ozbiljan trošak

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac ocenio je da je privrednicima najvažnije da imaju predvidljive uslove poslovanja, a da energija postaje ozbiljan trošak, pa je utoliko potrebnije da sagledaju trendove i uticaj pandemije na sektor energetike. On je istakao da berza struje nudi jedan ‘proizvod’, odnosno mogućnost da se kupi energija sa stabilnom cenom u dužem periodu.

„Možda je pravi trenutak da privrednici sada, kada su niske cene na berzi, sagledaju mogućnosti i procene da li im odgovara da sklope takve ugovore na duži rok i računaju na stabilnu cenu“, rekao je Lutovac.

Kada je reč o potrošnji struje, u Evropi je došlo do drastičnog pada u aprilu i maju, kada su stroge antiepidemijske mere uslovile pad potrošnje od 15 do 20 odsto, da bi ona potom postepeno rasla i u avgustu se vratila na predpandemijski nivo, dok je u Srbiji, zbog strukture naše industrije, pad potrošnje struje bio samo dva to tri odsto u istom periodu, dodao je Stojčevski.

Izvor: Danas

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar