Home VestiPolitika i društvo Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

by bifadmin

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za građane Srbije i još 33 evropske države koji svojim automobilom putuju u BiH.

Bosna i Hercegovina je postala potpisnica sporazuma “Podsistema registarske oznake” zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švajcarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom, a ova odluka će se primenjivati od 19. oktobra 2020. godine u skladu sa Odlukom Evropske komisije (EU) 2020/1358 оd 28.9.2020. godine, o primeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Veća u odnosu na provere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u Bosni i Hercegovini.

Ovo znači da zelenu kartu osiguranja neće morati da imaju uz sebe ni građani Bosne i Hercegovine koji svojim automobilom putuju u zemlje postpisnice sporazuma.

Zeleni karton nam je potreban još za Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku

Zeleni karton, odnosno Zelena karta osiguranja, je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posedovanje osiguranja od autoodgovornosti. Ovim obrascem dokazuje se da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete koja se pričini upravljanjem vozilom, a Bosna i Hercegovina dugo nije mogla biti primljena u “Podstistem registraske oznake” jer je udeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet procenata.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, saopšteno je iz organizacije “Biro ‘zelene karte’ BiH”.

Srbija je u junu 2011. godine, potpisala Multilateralni sporazum kojim je postala član “Podsistema registarske oznake” što znači da vozači iz Srbije mogu bez zelenog kartona ući u 33 države.

Od država u okruženju, zeleni karton potreban je još samo za ulazak automobilom u Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Međutim, ukoliko putujete u BiH ili bilo koju drugu državu automobilom čiji niste vlasnik, biće vam potrebno međunarodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Izvor: Daljine.rs

Foto: 4Me2Design, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar