Home VestiEkonomija SZO: Gomilanje vakcina u nekim zemljama produžiće pandemiju

SZO: Gomilanje vakcina u nekim zemljama produžiće pandemiju

by bifadmin

Neke zemlje unapred kupuju vakcine u količinama koje su više nego dvostruko veće od broja stanovnika. To će produžiti pandemiju, jer drugim državama, posebno siromašnijim, vakcina neće biti dostupna, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Pravedan pristup vakcini u čitavom svetu je u interesu svakoga i svake zemlje, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus, dodajući da bi gomilanje vakcina u nekim zemljama moglo samo produžiti pandemiju.
„Nacionalina sebičnost u pribavljanju vakcine produžiće pandemiju, neće je skratiti“, rekao je Gebrejesus na Mirovnom forumu u Parizu, upozorivši da će virus nastaviti da se širi, a ekonomski oporavak će globalno usporiti ako ljudi u siromašnim zemljama ne budu mogli da se vakcinišu.

Inicijativi koju predvodi SZO nedostaje 28,5 milijardi dolara

„Neke zemlje unapred kupuju više vakcina, u količinama više nego dvostruko većim od broja stanovnika, čime dovode u opasnost dostupnost vakcina drugim zemljama“, dodao je Gebrejesus.
On je sopštio da Inicijativi ACT-A, koju predvodi Svetska zdravstvena organizacija kako bi se osigurao pristup testovima, lečenju i vakcinisanju protiv Kovida -19, nedostaje 28,5 milijardi dolara, od kojih je hitno potrebno 4,5 milijardi dolara.

Za sada samo obećanja

Organizatori foruma u Parizu ranije su izrazilili očekivanje da će se na ovom skupu države obavezati da daju 500 miliona dolara kako bi vakcine – od kojih je više njih u različitim fazama razvoja – bile globalno dostupne. Međutim, nema informacija da li je takav dogovor postignut.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je 100 miliona evra za projekt, kada vakcina krene u proizvodnju. On je, takođe, ponudio da deo prvih doza koje će naručiti Francuska bude dostupan zemljama u razvoju, kako bi mogle da vakcinišu svoje zdravstvene radnike.
Od korona virusa je u svetu od početka pandemije zaraženo više od 53 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,3 miliona osoba.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar