Home VestiPolitika i društvo Koliki procenat plate dobija zaposleni oboleo od korona virusa

Koliki procenat plate dobija zaposleni oboleo od korona virusa

by bifadmin

Iako je preporuka države da se zaposlenima koji su na bolovanju zato što su se zarazili korona virusom isplaćuje puna plata, odluka o tome zavisi od poslodavaca. Da bi se zaposlenom isplatila puna zarada, potrebno je da se to propiše opštim aktom u firmi. U suprotnom, zaposlenom se isplaćuje 65% zarade u prethodnih 12 meseci.

Sada kada svako od nas poznaje nekog ko je pozitivan na kovid i kada brojke svakodnevno rastu, sve je i više pitanja na temu kolika nas sleduje plata tokom „kovid bolovanja“ i kako je to pitanje regulisano.
U najkraćem odgovor je sledeći – odluka o visini plate je na poslodavcu, a preporuka države je da se zaposlenima na bolovanju isplaćuje 100 odsto zarade.

Preporuka Vlade Srbije da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog virusa korona isplaćuje cela plata, i dalje je na snazi jer kako je Ministarstvo rada istaklo u prvom talasu, Zaključak Vlade iz aprila nije vremenski ograničen na period vanrednog stanja.

Bez zvaničnog akta u firmi nema ni pune plate

Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada.

„Zaključak Vlade kojim je regulisana ova preporuka je formalno i dalje na snazi, ali to je samo preporuka i ne predstavlja i obavezu za poslodavca. Poslodavci koji žele da zaposlenima nadoknađuju 100% naknadu zarade za bolovanje u slučaju da im je dijagnostikovan Kovid-19 potrebno je da to propišu opštim aktom kod poslodavca (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom kod poslodavca) ili ugovorom o radu, kao što je to i navedeno u zaključku.

U protivnom za bolovanje uzrokovano COVID-19 plaća se najmanje 65% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa Zakonom o radu“, objasnila je advokat Ksenija Ivetić Marlović, stručnjak za radno pravo.

Puna plata nije obavezujuća

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz Unije poslodavaca Srbije, isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije nigde zvanično obavezujuća, ali je poslodavcu data ta mogućnost, prenosi Srbijadanas.
„To je manje – više ostavljeno poslodavcu, ali on ima datu tu mogućnost. Zavisi to i od odnosa poslodavca i zaposlenog i kulture ponašanja u konkretnoj firmi“, kaže Atanacković.

Inače, odsustvo sa rada se dokazuje izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad ali može i rešenjem sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova…

Izvor: Bankar.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar