Home VestiEkonomija Bez posla ostala polovina radnika u posredničkim turističkim agencijama

Bez posla ostala polovina radnika u posredničkim turističkim agencijama

by bifadmin

Neformalna grupa malih turističkih agencija, takozvanih posrednika, upozorava da je od marta do danas otpušteno oko 50% zaposlenih u tom delu turističke privrede, da se u 57% slučajeva planiraju dalja otpuštanja, kao i da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti nakon što istekne drugi krug opšte pomoći privredi krajem godine.

Kako navode u saopštenju, sektorske mere pomoći u turizmu nisu obuhvatile najmanje, posredničke agencije, iako su i one doprinosile budžetu Republike, pa još jednom apeluju da se obezbede subvencije kako bi opstale do normalizacije poslovanja, a njihovi zaposleni nastavili da dobijaju bar minimalne prihode.

“Izuzetno je alarmantan podatak da je čak 87,1% zaposlenih u posredničkim turističkim agencijama porodično potpuno ostalo bez primanja zbog pandemije virusa korona, pokazala je nedavna anketa u kojoj je učestvovalo oko 160 turističkih agencija posrednika”, navedeno je.

Anketa je pokazala da je u 72,4% slučajeva reč o porodičnom biznisu, što znači da su te porodice bez prihoda od marta meseca, dodaju: “Evidentirano je i da je 9% preduzetničkih agencija zamrzlo svoje poslovanje, a ovaj broj bi sigurno bio mnogo veći da je takva mogućnost dozvoljena DOO firmama”.

Kako ističu, dodatno zabrinjava i činjenica da u ovom sektoru uglavnom rade žene, koje su i inače osetljivija kategorija na tržištu rada.

Anketa je pokazala da su žene vlasnice u čak 74,8% malih posredničkih agencija, što je, navode, alarmantno, s obzirom na pokušaje nadležnih da se ohrabri žensko preduzetništvo.

“Svesni smo da su problemi u turizmu ogromni i slojeviti, ali moramo da ukažemo na problem malih, posredničkih agencija kojima preti gašenje. Kako bismo i javnosti i nadležnima ilustrovali situaciju u kojoj se nalazimo, danas ćemo na naše izloge zalepiti upozoravajuće trake koje treba da ukažu na krah jedne privredne grane”, zaključuju.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar