Home VestiIT i nauka Fejsbukova kriptovaluta mogla bi se naći na tržištu već u januaru

Fejsbukova kriptovaluta mogla bi se naći na tržištu već u januaru

by bifadmin

Pojava nove kriptovalute na tržištu, Libre, koja bi trebalo da omogući jeftinija plaćanja, očekuje se početkom naredne godine.

Kako piše Fajnenšl Tajms, tri anonimna izvora upoznata sa materijom tvrde da bi u januaru mogla da se nađe na tržištu ova digitalna valuta koju je kreirao Fejsbuk sa svojim saradnicima i partnerima. Čak 27 kompanija radilo je na projektu izrade digitalnih verzija već postojećih, tradicionalnih valuta. Najavljuju da će prvi na tržište biti pušten kripto-dolar.

Tačan datum puštanja Libre u opticaj zavisi od odobrenja Švajcarskog organa za nadzor finansijskog tržišta, koje je potrebno kako bi mogao da radi celokupan sistem plaćanja putem ove kriptovalute.

Kako je Fejsbuk ranije najavljivao, cilj ovog projekta je da se omogući ljudima da kupuju i šalju novac ljudima gotovo bez naknada. Naime, ideja je da se ukinu ili smanje provizije u transakcijama. To bi naravno značilo i isključivanje drugih platnih institucija iz transakcija.

Ono što će Libru razlikovati od ostalih kriptovaluta je činjenica da ona nije decentralizovana već njom upravlja jedna kompanija. Valuta će biti pod kontrolom Fejsbuka, za razliku od ostalih kriptovaluta iza kojih ne stoji neko posebno ime.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar