Home VestiEkonomija Fiskalni savet: Upumpavanje državnih para u Er Srbiju

Fiskalni savet: Upumpavanje državnih para u Er Srbiju

by bifadmin

„Prema našim projekcijama, Fond za razvoj bi do kraja godine mogao da realizuje kredite u iznosu od 20 milijardi dinara. To bi značilo da će najveći deo preostalog iznosa od 15 do 20 milijardi dinara, verovatno biti usmeren za likvidnost Er Srbije“, kažu u Fiskalnom savetu Srbije.

Fiskalni savet Srbije ocenjuje da je aktuelna kriza „ogolela i slabosti u poslovanju državnih i javnih preduzeća (Er Srbija, EPS), koje su iz budžeta dobile pomoć u ukupnom iznosu 0,4%-0,5% BDP-a“.
Budžetska pozicija „subvencije privredi“ povećana je, naime, u novembru 2020. godine usvojenim drugim rebalansom republičkog budžeta sa 114,2 na 258,3 milijarde dinara i Fiskalni savet zaključuje da će Vlada, mada nije eksplicitno prikazano u rebalansu, „upumpati budžetska sredstva u Er Srbiju“.

Vanredni budžetski trošak bez objašnjenja

Državni zvaničnici su praktično od početka pandemije najavljivali da će Er Srbija dobiti podršku iz budžeta, pod izgovorom da posluje u sektoru, koji je posebno pogođen epidemijom i merama restrikcije. Ovaj trošak se nalazi u novembarskom rebalansu, mada njegov obim, struktura pa ni krajnja namena ostaju nepoznati, kažu u Fiskalnom savetu.

Pomoć za ovu kompaniju, dodaju, po svemu sudeći budžetirana je na poziciji neto budžetskih pozajmica, mada nije jedini razlog njenog povećanja, pošto se na istom mestu knjiži i kreditna šema preko Fonda za razvoj.
„Prema našim projekcijama, Fond za razvoj bi do kraja godine mogao da realizuje kredite u iznosu od 20 milijardi dinara, što bi značilo da će najveći deo preostalog iznosa od 15 do 20 milijardi dinara, verovatno biti usmeren za likvidnost Er Srbije. Smatramo da je ovo još jedna budžetska pozicija koja je morala da bude transparentnije opisana i da se, makar načelno, objasni priroda ovog budžetski izdašnog vanrednog rashoda“, ističu u Fiskalnom savetu.

Moguća indirektna pomoć kroz dokapitalizaciju

„Ne isključujemo mogućnost da će Er Srbija, pored direktnih davanja, dobiti i indirektnu pomoć kroz dokapitalizaciju, što je transakcija koja ne ulazi u fiskalni deficit (knjiži se ispod crte u okviru pozicije nabavka finansijske imovine na računu finansiranja) – i biće je još teže izolovati od drugih izdvajanja.
Ni ovo nije eksplicitno navedeno u rebalansu, a zaključak baziramo na našoj preliminarnoj analizi bilansa ove kompanije, kao i ranijim izjavama zvaničnika o mogućoj višestrukoj pomoći (kroz povećanje vlasničkog udela države i direktno subvencionisanje) za ovu kompaniju“, ocenjuje Fiskalni savet,
Izvor: Ekonomske vesti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar