Home VestiEkonomija Kina će ostati na svojoj putanji rasta kako bi zamenila SAD kao glavnu svetsku ekonomiju u sledećih 15 godina

Kina će ostati na svojoj putanji rasta kako bi zamenila SAD kao glavnu svetsku ekonomiju u sledećih 15 godina

by bifadmin

Usred pandemije koronavirusa, Kina se pojavljuje kao motor globalnog rasta. Kina je jedina velika ekonomija za koju se očekuje da će ove godine pokazati pozitivan napredak, s MMF-om koji predviđa rast od 1,9 posto, a sledi uzlet od nestvarnih 8,2 posto u 2021. Ipak, nastavak trgovinskih trvenja između dve najveće svetske ekonomije znači da SAD neće imati koristi od toga od ovog širenja kao i od velike kineske fiskalne i monetarne pumpe nakon velike finansijske krize 2007.-2008.

Pekinška vizija “osnovne socijalističke modernizacije” iz 2035. godine uključuje nekoliko specifičnih ciljeva i nije posebno spomenula Sjedinjene Države. No, poruka je jasna između linija da će Kina ostati na svojoj putanji rasta kako bi zamenila SAD kao glavnu svetsku ekonomiju u sledećih 15 godina.

Ukupna ekonomska veličina Kine i dohodak po stanovniku “popeće se na novi visok nivo” do 2035. godine, uz značajna poboljšanja u njenoj ekonomskoj, tehnološkoj i sveobuhvatnoj moći, stoji u saopštenju s petog plenarnog zasedanja Središnjeg odbora Komunističke partije.

Kina će do 2035. biti bogata, zelena, poštena i zastrašujuća ekonomska sila

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Kini doseći će bruto proizvod u “naprednoj zemlji srednjeg nivoa”, s većom grupom srednjeg dohotka u zemlji i “novim konkurentskim prednostima” u inostranstvu, prema saopštenju. Ukratko, Kina će do 2035. biti bogata, zelena, poštena i zastrašujuća ekonomska sila.

Ako se ova vizija može postići, prirodni je rezultat da će kineski ekonomski uticaj premašiti uticaj SAD-a. Na primer, u smislu ukupne ekonomske veličine, budući da je kinesko stanovništvo gotovo četiri puta brojnije od američkog, BDP po glavi stanovnika koji je otprilike polovina američkog kinesku bi ekonomju učinilo dvostruko većom.

Vredno je napomenuti da Peking sada s apsolutnom sigurnošću gleda na trend kontinuiranog rasta. Ono što kinesko rukovodstvo previđa je da se stopa rasta zemlje može menjati iz godine u godinu – o čemu svedoči i način na koji je izbijanje koronavirusa rezultiralo padom stope rasta ove godine – ali trend rasta će se zadržati barem do 2035. godine.

Izgledi odražavaju novo poverenje u Pekingu da je Kina sposobna da se nosi s raznim izazovima. Trgovinski rat koji je započela Trampova administracija smatran je glavnom prietnjom, ali nije imao stvarnog uticaja na kinesku trgovinu. A izbijanje koronavirusa u početku se doživljavalo kao pretnja kineskom rastu, ali problemi su se pokazali kratkotrajnima.

Centralna tačka najnovijeg nacrta vladajuće Kineske komunističke partije jest da Kina mora urediti vlastitu kuću jačanjem inovacija i jačanjem samodovoljnosti.

A za kineske čelnike ovo je pouzdan pristup za pobedu u ekonomskom sukobu sa SAD-om, bez obzira na to što će Washington dalje preduzimati.

Izvor: Seebiz.eu

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar