Home TekstoviB&F PlusIntervjuiEkonomija Pomoć turističkim agencijama u vidu subvencija za plaćanje premije polisa osiguranja

Pomoć turističkim agencijama u vidu subvencija za plaćanje premije polisa osiguranja

by bifadmin

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) potvrdilo je večeras u saopštenju da sastanak njegovih predstavnika sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić predstavlja „veliki pomak u daljim pregovorima i pronalaženju rešenja za situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije u Srbiji“.

Kako se navodi u saopštenju, sva strukovna udruženja su na sastanku održanom u utorak iznela jedinstven stav da je sektoru turizma neosporno potrebna pomoć, kako finansijska, tako i u pregovorima sa osiguravajućim kompanijama.

Prema stavu UTAS, cilj je ponovno uspostavljanje uslova za nesmetan rad turističkih agencija, kao i obezbeđene jednakih tržišnih uslova za sve učesnike.

Ministarka je naglasila da direktnih davanja za turističke agencije neće biti, već će se pomoći u vidu subvencija za plaćanje premije polisa osiguranja, koje su ove godine i do pet puta skuplje nego prethodne.

U saopštenju se ističe da to predstavlja značajnu olakšicu za turističke agencije – organizatore putovanja, ali izostavlja turističke agencije – posrednike.

Što se dodatne finansijske pomoći kompletnom turističkom sektoru tiče, razmatra se otpis poreza i doprinosa na mesece u „kojima smo imali državnu pomoć, ali još uvek nemamo potvrdu o tome iz Ministarstva finansija“, dodaje se u saopštenju UTAS.

Najveći problem predstavlja povlačenje iz posla osiguravajućih kuća, koje neće nastaviti da izdaju ovu vrstu osiguranja, ukazuje se u saopštenju, ali se, za razliku od informacija iz UTAS objavljenih ranije u toku dana, ovog puta ne navodi o kojim je osiguravajućim kućama reč.

U cilju potencijalnog prevazilaženja ovog problema, dodaje UTAS, dogovoreno je da će u što
skorije vreme biti organizovan sastanak sa predstavnicima osiguravajućih kuća i Privredne komore.

Kako se objašnjava u saopštenju, na tom sastanku razmatraće se pogodniji model izdavanja polisa, koji bi zadovoljio i osiguravajuće kuće i turističke agencije.

Izvor: Fonet

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar