Home VestiEkonomija Obustava investicija kompanijama koje koriste ugalj

Obustava investicija kompanijama koje koriste ugalj

by bifadmin

Grupa vodećih osiguravajućih kuća i penzionih fondova najavila je sankcije kompanijama koje nastave da finansiraju i grade nove termoelektrane, pa i mogućnost prodaje vlasničkih udela u tim preduzećima.

Savez Net-Zero Asset Owner Alliance upravlja imovinom ukupne vrednosti veće od 5.000 milijardi dolara a njen član je, između ostalih, i nemački osiguravajući gigant Allianz. Članice Saveza nedavno su se obevezale da će insistirati na strožim ograničenjima emisije ugljenikovih gasova u kompanijama u kojima imaju vlasničke udele.

Prema izveštaju koji je dat na uvid Rojtersu, a koji će u celosti biti objavljen naredne sedmice, članice Saveza se spremaju da pozovu kompanije u koje su uložile novac da izrade planove o napuštanju korišćenja uglja iz termoelektrana.
„Ako se u narednom periodu ne učini više na dekarbonizaciji, članice Saveza će biti prisiljene da preduzmu još oštrije mere i u krajnjem slučaju da prodaju imovinu“, upozorili su predstavnici nemačkog osiguravača Allianz. Oni podsećaju da Nemačka izdvaja 4,8 milijardi evra za radnike u termoelektranama zbog ukidanja korišćenja uglja i prelaska na izvore energije koji manje zagađauju.

Otkazivanje gradnje

Savez je definisao temeljna načela, prema kojima kompanije, između ostalog, više ne bi smele da planiraju nove termoelektrane na ugalj, niti da finansiraju, osiguravaju i grade ovakva postrojenja, uz izuzetak već pokrenutih projekata.
Kompanije bi, takođe, morale odmah da otkažu sve nove projekte koji još nisu započeli gradnju, uključujući rudnike i infrastrukturu, kao i nabavku opreme, navodi Rojters.

Prema Pariskom klimatskom sporazumu, rast temeperature na Zemlji trebalo bi do 2050. da se ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju s predindustrijskim periodom. Zato razvijene privrede moraju postepeno da izbacuju ugalj iz upotrebe, koji bi u potpunosti trebalo da presetane da se koristi do 2040. godine.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar