Home VestiPolitika i društvo Belgija, srazmerno broju stanovnika, ima dvostruko više zaraženih od Francuske

Belgija, srazmerno broju stanovnika, ima dvostruko više zaraženih od Francuske

by bifadmin

U Belgiji je do sada zabeleženo 479.246 slučajeva zaraze korona virusom, što nije mali broj za zemlju koja broji 11,4 miliona stanovnika. Ima nekoliko razloga za ovako brzo širenje zaraze među Belgijancima, a kada oni deluju udruženo, što je sada slučaj, situacija se toliko pogoršava da ponestaje mesta u bolnicama pa se pacijenti transportuju u obližnju Nemačku.

Mediji nas redovno izveštavaju da su korona virusom najugroženije Španija, Francuska i Velika Britanija koje broje najviše zaraženih. Međutim, srazmerno broju stanovnika, Belgija ima veći broj zaraženih od ovih zemalja.

Politika i korona virus – najgora kombinacija

Kada se izračuna broj zaraženih u odnosu na ukupnu populaciju, bar prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Belgija ima dvostruko više slučajeva zaraze od Francuske i čak sedam puta više od Nemačke, u kojoj je takođe situacija veoma ozbiljna. Zašto je situacija u ovoj zemlji toliko loša, a da mi to ni ne znamo?

Stručnjaci kažu – zbog politike. Naime, jedan od razloga za ovako veliki broj zaraženih je konstantni sukob regionalnih i federalnih vlasti koji se sada dodatno rasplamsao.

U ovoj zemlji se govore tri jezika (francuski, nemački i flamanski) a njih prati i podela na regione u kojima se u najvećoj meri govore ti jezici. Flandrija se nalazi na severu i u njoj se pretežno govori flamanski odnosno holandski, Valonija je na jugu i u njoj se govori francuski, dok se nemački jezik uglavnom govori na prostorima koji se graniče sa Nemačkom.

Tokom aktuelne zdravstvene krize dve najveće zajednice – holandska i francuska – sukobile su se oko načina na koji treba sprečiti širenje virusa a u isto vreme očuvati ekonomiju. Govorili su različite stvari, ljudi su bili zbunjeni i malo njih je poštovalo mere.

Gustina naseljenosti otežava socijalno distanciranje

Dodatni problem je to što ova zemlja ima veliku gustinu naseljenosti i što je na kraju leta značajno relaksirala mere zaštite. Belgija je u vreme kada su ljudi, posle završetka karantinskih mera, počeli da se vraćaju na posao otvorila i vrtiće, škole i sve druge ustanove, tako da je virus počeo da cirkuliše mnogo brže. Sada deluje potpuno nezaustavljivo. Ovo što se tamo trenutno dešava svrstava se u treći talas, jer su drugi već imali letos.

Kako evropski mediji pišu belgijske bolnice su skoro pa pune a i slobodni kreveti na intenzivnoj nezi su blizu nestanka. CNBC prenosi da se čak neki pacijenti transportuju u Nemačku jer za njih nema mesta u belgijskim bolnicama. A broj novozaraženih je i dalje u porastu, dok vakcine nema ni na vidiku. Zato je ova zemlja ponovo uvela karantinske mere, ali opet se postavlja pitanje da li će ih narod poštovati.

Foto: pixel2013, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar