Home VestiIT i nauka Odmrznuti metan s Arktika isparava u atmosferu

Odmrznuti metan s Arktika isparava u atmosferu

by bifadmin

Naučnici su potvrdili da se iz Laptevskog mora oslobađa metan koji će ubuduće odlaziti u atmosferu i time ubrzavati proces klimatskih promena.

Nedavno je primećeno topljenje velikih smrznutih zaliha metana na Arktiku. To bi moglo osloboditi značajne količine ovog gasa u atmosferu, čime se pokreće začarani krug koji dodatno pogoršava klimatske promene.

Naučnici iz Rusije i Švedske, koji istražuju Arktik brodom Akademik Keldiš, potvrdili su je da je do otpuštanja metana došlo u blizini istočne sibirske obale. Oni su primetili mehuriće metana na površini okeana, te su sproveli merenja i otkrili da je nivo ovog gasa na površini četiri do osam puta viši od očekivanog.

Metan je inače 80 puta štetniji od ugljen-dioksida. Američki geološki zavod (United States Geological Survey) metanske naslage u Arktiku navodi kao jedan od najozbiljnijih faktora koji mogu dovesti do naglih klimatskih promena na Zemlji.

Za sada, kažu naučnici, verovatno neće biti značajnog uticaja na globalno otopljavanje, ali činjenica je da je proces otpuštanja metana iz Arktika pokrenut, te da će se najverovatnije i nastaviti.

Izvor: Bug.hr

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar