Home VestiEkonomija Rast izvoza iz Kine premašio je očekivanja analitičara

Rast izvoza iz Kine premašio je očekivanja analitičara

by bifadmin
To se poklapa s većom potražnjom medicinske opreme i tehnologije neophodne za rad ljudi od kuće usred porasta broja inficiranih koronavirusom širom sveta.

Ali, to je i najnoviji znak da brzi ekonomski oporavak Kine nastavlja da jača njenu ulogu u globalnoj trgovini, pišu svetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Premašena očekivanja analitičara

Izvoz iz Kine porastao je u oktobru 11,4 odsto u odnosu na godinu ranije, nakon rasta od 9,9 odsto u septembru, kada je zabeležen i porast uvoza od 13,2 odsto, dok je u oktobru povećan 4,7 odsto, izvestio je Rojters.

Brojke izvoza su premašile očekivanja analitičara koji su za Rojters prognozirali rast kineskog izvoza u oktobru od 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kineski izvoz u oktobru širio se brže nego što se očekivalo, podupirući oporavak ekonomije i potičući sve veću potražnju za uvozom, koji je takođe rastao drugi mesec zaredom, ukazuje Blumberg i ističe da rani podaci pokazuju kontinuiranu ekspanziju u proizvodnji i rast u uslužnoj industriji.

Neočekivano povećanje izvoza u oktobru sugeriše da je kineski izvoz otporniji usred drugog talasa koronavirusa širom sveta, ocenjuje Blumberg. Blago usporavanje uvoza može pak odražavati sezonski uticaj, dok podatak o rastu drugi mesec zaredom sugeriše nastavak oporavka domaće potražnje.

Povećanje izvoza u oktobru zabeleženo je najpre kod elektonike koja uključuje prodaju novih ajfona (iPhone), kaže Sing Žaopeng, ekonomista iz australijske i novozelandske bankarske grupe.

Kineski izvoz medicinske opreme rastao je brže od bilo koje kategorije, ukazuje Blumberg i dodaje da je u prvih 10 meseci izvoz veći za 43 odsto u odnosu na godinu ranije. Sledili su tekstil, tkanine i ostala srodna roba, koji su porasli gotovo 32 odsto.

Uvoz mesa povećao se za više od 75 odsto u prvih 10 mjeseci, dok je kupovina kozmetike i kozmetičkih proizvoda porasla za oko 26 odsto. Uvoz žita porastao je za 21 odsto.

Pitanje inostrane tražnje

Kineski trgovinski suficit i izvoz u SAD i ostatak sveta, čiji oporavak potiče potražnju proizvoda iz Kine, prkosi očekivanjima tržišta već sedam meseci, ukazuje Volstrit žurnal.

Poslednjih meseci inostrana prodaja medicinske opreme povezane s pandemijom i kompjuterskih proizvoda za rad od kuće ostala je iznenađujuće fleksibilna, ukazuje list ističući da je to pomoglo drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji da odbaci očekivanja o sužavanju inostrane prodaje.

Uprkos tome, naglašava Volstrit žurnal, viši zvaničnici u Pekingu smatraju globalno okruženje sve nesigurnijim zbog porasta geopolitičkih napetosti i novog talasa slučajeva koronavirusa, postavljajući pitanja o sposobnosti vanjske potražnje da nastavi da podstiče kineski rast.

U predlogu za sledeći petogodišnji plan Kine, objavljenom prošlog mjeseca, kineski čelnici obavezali su se povećati domaću potrošnju. Nova strategija ima cilj da nadoknadi rastuću geopolitičku konkurenciju sa Zapadom, kažu ekonomisti.

Kineski izvoz u Sjedinjene Države – treći najveći trgovinski partner – u oktobru je porastao za 22,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su pošiljke zemljama jugoistočne Azije i Evropskoj uniji – kineskim prvim partnerima – porasli za sedam odsto, napisao je Volstrit žurnal.

Snažan industrijski rast

Podaci o porastu kineskog izvoza u oktobru ukazuju na sve veću ulogu Kine u globalnoj trgovini tokom COVID-19, piše Fajnenšel tajms napominjući kako je izvoz iz druge najveće svetske ekonomije zabeležio najveću stopu rasta od marta 2019.

U vreme kada se druge ekonomije još uvek bore s uticajem pandemije, trgovinska aktivnost pridonela je bržem oporavku Kine, gdje je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju povećan 4,9 odsto.

Oporavak Kine potaknut je snažnim industrijskim rastom, čiji je udeo u proizvodnji čelika dostigao rekordne nivoe početkom ove godine. Kina je, ukazuje Fajnenšl tajms, u prvih deset meseci 2020. uvezla gotovo milijardu tona železne rude, što je 11,2 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar