Home VestiPolitika i društvo Roboti dobili otkaz

Roboti dobili otkaz

by bifadmin

Brojne analize i predviđanja govore da će zbog robotizacije, automatizacije i veštačke inteligencije, tokom sledećih godina desetine miliona ljudi širom sveta ostati bez posla, piše zimo.dnevnik.hr.

U većini slučajeva roboti su se pokazali učinkovitijim u odnosu na ljude te kompanije često nemaju izbora nego da se prilagode tržištu i okrenu se novčano učinkovitijoj robotizaciji u odnosu na ljudski rad koji donosi veće troškove.

Ponekad se samo eksperimentiše sa AI i robotima, a ti eksperimenti nemaju uvek najuspješniji ishod, što možemo da vidimo na primeru kamere koja je snimala fudbalsku utakmicu, a kojom je upravljala veštačka inteligencija.

U doba robotizacije i gubitka poslova za ljude, retko ćemo naići na situaciju u kojoj se kompanije odlučuju na obrnutu taktiku i robote zamenjuju ljudima.

Ali, upravo je to nedavno napravio Volmart, američki maloprodajni div koji je sarađivao sa robotskom kompanijom Bosa nova robotiks.

Njihovi roboti skenirali su police i pratili inventar i broj proizvoda na policama u oko 500 trgovina, ali prema pisanju američkih medija, Volmart je nedavno prekinuo ugovor o saradnji i korišćenju robota.

Roboti su, dakle, dobili otkaz, a u Volmartu su zaključili da im je trenutno jednostavnije i isplativije da njihov posao obavljaju ljudi.

Prema Tek kranču, jedan od razloga za taj potez je što ljudi, pored praćenja stanja inventara, odmah mogu da pakuju proizvode sa polica za narudžbine preko interneta. Takođe, u Volmartu su bili zabrinuti i oko reakcije kupaca jer nisu svi blagonaklono gledali na robote koji su kružili po prodavnicama.

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar