Home VestiEkonomija Broj registracija novih preduzeća u EU zabeležio pad od preko 20 odsto

Broj registracija novih preduzeća u EU zabeležio pad od preko 20 odsto

by bifadmin

U drugom kvartalu 2020. godine, odnosno u tromesečju kada su mere za sprečavanje širenja COVID-19 već bile na vrhuncu u svim državama članicama Evropske unije, broj registracija novih preduzeća zabeležio je značajan pad od preko 20 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

Broj registracija novih preduzeća u EU bio je u rastu od 2015. do kraja 2019. godine, a trend je prekinut samo u prvom i drugom kvartalu tekuće godine, usled posledica pandemije.

Takođe, tokom drugog kvartala 2020. godine, zabeležen je još oštriji pad broja proglašenja bankrota. Od 2015. godine postoji jasan trend pada sa naglim smanjenjem u prvom i drugom kvartalu 2020. godine.

Smanjenje broja registracija i bankrota može se u velikoj meri objasniti činjenicom da odgovarajuće uprave odgovorne za evidentiranje registracija i bankrota privremeno nisu bile dostupne ili zatvorene, pa stoga ovi događaji nisu mogli biti prijavljeni odmah, već sa zakašnjenjem.

Vlade su takođe mogle da dozvole dodatno vreme za okončanje administrativnih postupaka.

Pritom, za bankrote, vladine mere podrške preduzećima tokom krize omogućile su preduzećima koja bi inače podnela zahtev za bankrot da nastave sa svojim aktivnostima.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar