Home VestiPolitika i društvo Skoplje plaća građanima da se prebace na inverter klime za grejanje

Skoplje plaća građanima da se prebace na inverter klime za grejanje

by bifadmin

Skoplje pokušava da smanji zagađenje tako što će domaćinstvima koja su se do sada grejala na drva i lož ulje obezbediti inverter klime, piše Balkan Green Energy News.

Grad Skoplje je saopštio da se 4.382 domaćinstva prijavilo za kupovinu inverter klimatizacionih uređaja. Ona moraju da predaju svoje šporete i peći na drva i kotlove na lož-ulje, a imaju pravo na do 62.000 denara odnosno hiljadu evra. Mera je uvedena zarad unapređenja kvaliteta vazduha.

Komunalne službe u prestonici Severne Makedonije su proteklog vikenda od stanovnika opštine Šuto Orizari prikupljale šporete i peći na drva i kotlove na lož-ulje. Skoplje je privremeno prekinulo prijave za prebacivanje na inverter klima-uređaje uz subvencije, nakon što je onlajn formular popunilo 4,282 porodice, i saopštilo da će produžiti poziv ukoliko posle aktuelne runde ostane sredstava u budžetu. Od toga je 123 prijava bilo iz pomenute opštine, poznatije kao Šutka.

Gradska vlada će proveravati da li su korisnici ugradili inverter klime

Grad Skoplje je takođe zamolio građane da budu strpljivi dok se obrađuju prijave i ukazao na to da će kontrolisati da li su inverter klima-uređaji zaista instalirani.

Javni poziv je bio upućen onima koji su kupili te sisteme od početka godine, a trebalo je da traje do kraja novembra. Gradska vlada je navela da će održati predavanja u više opština o potrebi da se uklone stare peći na drva i kotlovi na lož-ulje. Kisela Voda je prva po broju prijava – 786. Iz Aerodroma, najnaseljenije opštine, došlo je 375.

Igor Todorović

Izvor: balkangreenenergynews.com

Foto: mstlion, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar