Home VestiPolitika i društvo Šta će da radi Tramp kada mu Tviter ukine predsedničke privilegije

Šta će da radi Tramp kada mu Tviter ukine predsedničke privilegije

by bifadmin

Kada napusti Belu kuću, najkontraverzniji američki tviteraš Donald Trump će postati samo „običan“ korisnik Tvitera. Time će izgubiti privilegije koje imaju vodeći svetski političari na ovoj mreži i zbog kojih mu do sada nije bio suspendovan nalog uprkos brojnom kršenju pravila.

Bilo da vas to zanima ili ne, teško da vas je zaobišla vest kako je američki predsednik Donald Tramp izgubio izbore i da će njegov mandat u Beloj kući prestati 20. januara sledeće godine. Tramp je tokom svog celokupnog četvorogodišnjeg mandata zadržao svoj privatni nalog na Tviteru i koristio ga kao glavni kanal za komunikaciju s drugim svetskim vođama, za pretnje ratom, objave raznih političkih odluka, ali i za lične obračune s medijima i neistomišljenicima.

Trampovo ludovanje na ovoj mreži izazivalo je glavobolje i rukovodstvu Tvitera, koje je ipak odlučilo da ga ne suspenduje kada prekrši uspostavljena pravila komunikacije, a što se dešavalo svako malo. Umesto principjelnog stava – što važi za sve, važi i za Trampa i za druge neotesane svetske moćnike, uprava Tvitera je uvela novu politiku koja se odnosi samo na svetske glavešine.

Laži od „javnog interesa“

Njihove objave, iako ponekad u suprotnosti s Tviterovim pravilima, nisu uklanjane s ove platforme, što se pravdalo kvalifikacijom da su one „od javnog interesa“. Da se ne bi baš srozali do dna, čelnici ove društvene mreže su ih s vremena na vreme označavala kao problematične, neistinite ili neproverene.

Istu politiku Tviter je primenio i na Trampove objave u kojima uporno tvrdi da je – dobio izbore. Takve sadržaje društvena mreža je označila kao netačne, a one u kojima Tramp iznosi tvrdnje o neregularnosti izbora su skrivene i mogu se videti tek nakon što se pročita upozorenje o mogućem neistinitom sadržaju.

Obama popularniji na Tviteru od Trampa

Međutim, gubitkom izbora i neminovnim odlaskom s mesta predsednika SAD,  Donald Tramp će izgubiti i sve privilegije tog „radnog mesta“, pa će tako postati i „običan tviteraš“, čije objave „nisu od javnog interesa“.

Bude li nakon toga kršio pravila koja se tiču pristojnosti, govora mržnje i lažnih vesti, Tviter će po prijavama drugih korisnika moći da cenzuriše Trampove objave, te da ga privremeno ili trajno blokira, jer više neće uživati povlašćeni status koji nosi predsednička funkcija.

Trenutno, Tramp ima 88,8 miliona pratilaca na Tviteru i nalazi se na šestom mestu svetske liste najpopularnijih naloga. S obzirom na poziciju na kojoj se još uvek nalazi, verovatno da je njegov nalog najuticajniji na svetu. Ispred njega je tek nekolicina javnih ličnosti, zvezde kao što su fudbaler Kristijan Ronaldo ili pevač Džastin Biber, ali na samom vrhu je je Trampov prethodnik u Beloj kući Barak Obama, sa 125,6 miliona pratilaca.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar