Home VestiEkonomija Prvo pivo u svetu na „gvozdeno“ gorivo

Prvo pivo u svetu na „gvozdeno“ gorivo

by bifadmin

Poznata porodična pivara iz Holandije, prva je firma u svetu koja je u proizvodnji počela da koristi gorivo dobijeno iz gvožđa u prahu. Reč je o čistom gorivu, koje ne emituje ugljen dioksid i može da se reciklira. Kompanija sarađuje sa holandskim naučnicima koji najavljuju još ambiciozniji projekat – zamenu termoelektrana na ugalj održivim elektranama koje će koristiti „gvozdeno“ gorivo.

Proizvođač piva, porodična kompanija Swinkels Family Brewers iz Holandije, prva je firma u svetu koja je počela da koristi gvožđe u prahu kao čisto, održivo gorivo za sagorevanje.

Gvožđe u prahu lako sagoreva na visokim temperaturama, oslobađajući energiju dok oksidira u procesu koji ne emituje ugljen dioksid. U tom procesu ostaje rđa koja se lako sakuplja i koja se reciklažom ponovo može pretvoriti u gvožđe u prahu, uz korišćenje energije dobijene od sunca ili od vetra.

Holandska kompanija sarađuje sa konzorcijumom Metal Power i istraživačima sa Univerziteta za tehnologiju u Ajndhovenu na instaliranju cikličnog sistema „gvozdenog“ goriva u svojoj pivari Bavaria. Ovaj sistem bi trebalo da obezbedi energiju koja je potrebna za proizvodnju oko 15 miliona čaša piva godišnje.

U planu i elektrane „na gvožđe“

Porodična pivara je prva počela da testira ovo novo gorivo u industrijskoj proizvodnji. U kompaniji kažu da su prednosti gvožđa u prahu kao čiste energije koja može da se skladišti u tome što je gvožđe lako dostupno, jeftino i jednostavno se transportuje. Takođe, njegov proces prerade u energiju je jednostavniji nego u slučaju vodonika.
Stručnjaci Univerziteta za tehnologiju u Ajndhovenu najavljuju veoma ambiciozan projekat vezan za unapređenje metalnih goriva. Cilj je da se do 2030. razvije sistem koji će omogućiti da se termolektrane na ugalj zamene održivim elektranama koje će za svoj rad koristiti energiju dobijenu iz gvožđa.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar