Home VestiEkonomija Tržište mleka godinama nestabilno

Tržište mleka godinama nestabilno

by bifadmin

Tržište mleka u svetu i Evropi godinama varira, pri čemu su troškovi proizvodnje sve veći, a cene padaju. Zbog dobrih vremenskih uslova, proizvodnja u Evropskoj uniji se povećala u prva dva kvartala 2020. godine za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine. Cena u drugom kvartalu je, međutim pala za šest odsto.

Tržišni troškovi proizvodnje mleka godinama variraju. Između 2009. i 2014. godine porasli su za čak 35 odsto, a najveći razlog je povećanje cene stočne hrane za 48 odsto u tom razdoblju, navodi se u izveštaju Evropske komisije.
Troškovi su između 2015. i 2017. godine bili za osam do 10 odsto niži u odnosu na 2014. godinu, a od 2018. godine troškovi su ponovo počeli da rastu zbog nepovoljnih vremenskih uslova u vodećim državama EU, što je uzrokovalo manjak domaće krme.

U 2019. godini, nakon smanjenja od gotovo osam odsto u drugom tromesečju – što je bio kombinovani učinak nižih cena kupljene krme i veća proizvodnja mleka – proizvodni troškovi su porasli u zadnjem kvartalu. Početkom ove godine, zabeležen je blagi pad od oko četiri i 1,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cene: od velikog pada do naglog skoka

Što se tiče cene mleka, poljoprivredni proizvođači su u poslednjih deset godina doživeli tri značajna pada. Prvi veliki pad cena se dogodio 2009. godine, potom 2012. i poslednji, ali koji je najduže trajao, u periodu od 2014. pa sve do 2016. godine. Posle toga je usledio oporavak.

Kretanje cena i troškova uticalo je na indeks bruto marže koji je veoma varirao u proteklih deset godina. Snažniji pad desio se 2009. godine, 2015. i posebno 2016. godine, kada je pao na rekordno nizak nivo.
Situacija na globalnom tržištu ponovo se promenila u 2017. godini, zbog pada proizvodnje mleka i rastuće potražnje za mlečnim proizvodima, uglavnom maslacem i sirom. Zahvaljujući tome, proizvođači su zabeležili stalni rast cena sirovog mleka za čak 20 odsto, što je u kombinaciji sa umerenim rastom troškova od dva odsto, dovelo do značajnog godišnjeg poboljšanja indeksa mlečne marže (65 odsto).

Globalna potražnja za mlečnim proizvodima bila je stabilnija u 2018. u poređenju sa velikim rastom godinu pre. Proizvodnja sirovog mleka u 2018. bila je oko jedan odsto viša u odnosu na prethodnu godinu.

Ove godine rast proizvodnje, pad cene

Što se tiče 2019. i prvog tromesečja u 2020. godine, čini se da su fluktuacije uglavnom bile uzrokovane promenom troškova, jer su se cene umereno menjale. Zbog dobrih vremenskih uslova proizvodnja se povećala u prva dva kvartala 2020. godine za dva odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Cena mleka ostala je na visokom nivou u prvom tromesečju, dok je u drugom pala za šest odsto, zbog povećanog obima proizvodnje ali i usled situacije na domaćim tržištima i u izvozu.

Izvor: Lucija Bencarić, agroklub.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar