Home VestiEkonomija Da li je bambus najefikasnije ekološko rešenje za proizvodnju odeće?

Da li je bambus najefikasnije ekološko rešenje za proizvodnju odeće?

by bifadmin

Proizvodnja odeće u značajnoj meri doprinosi zagađenju planete pa se zato sve više insistira na prirodnim materijalima. Jedan od sve popularnijih je bambus. Ali, ni on nije uvek i svuda u potpunosti ekološki materijal.

Sudeći prema UN, prilikom proizvodnje odeće troši se više energije nego što uspeju da je utroše celokupna avijacija i industrija trasporta preko vode. Odeća je odgovorna za emisiju 10 odsto štetnih gasova na planeti.

Kao jedno od rešenja za ovaj ekološki problem pominju se prirodni materijali, koji se prave od raznih biljaka počev od kaktusa pa sve do bambusa. Potonji se smatra najzelenijim rešenjem ali pitanje je koliko je zapravo i njegova proizvodnja ekološka.

Uzgoj bambusa to svakako jeste. Ov biljka ne zahteva velike količine vode, niti pesticida i đubriva. Veoma je korisna za planetu i život na njoj jer ispušta 35 odsto kiseonika više od drugih biljaka njene veličine. A kada se pokupi, može se koristiti za proizvodnju različite robe – kuća, ambalaže, pelena, odeće…

Međutim, kako kažu stručnjaci, treba imati u vidu i da se zbog rasta popularnosti bambusa u modnoj industriji raskrčuju viševekovne šume, što svakako ne doprinosi mnogo očuvanju planete.

Obrada bambusa

Takođe, treba voditi računa i o samom načinu proizvodnje materijala od bambusa. Najisplativije je proizvoditi ga uz pomoć hemikalija koje su štetne za ljude i okolinu. A ono što je isplativo je najčešće i prvi izbor proizvođača.

Kada se bambus obrađuje hemijski, u prirodi završava više opasnih hemikalija. I to ne samo u zemljištu već i u vodotokovima, što može izazvati brojne bolesti stanovništva, među kojima je i rak. To je posebno vidljivo u siromašnim zemljama u kojima su slabije razvijeni mehanizmi zaštite životne sredine.

Osim toga, proizvod koji se takvom obradom dobija je materijal koji se karakteriše kao viskoza ili nešto što se prodaje pod markom “napravljeno od organskih materijala”. A da bi se zaslužila ova oznaka dovoljno je da materijal ima samo 10 odsto organskog bambusa u sebi, dok su za ostalo korišćene hemikalije i veštački materijali.

To naravno ne mora nužno biti ovako. Zato je evropska ekološka kampanja Dirty Fashion izdala smernice kako proizvoditi ovakve materijale da budu što kvalitetniji ali da u isto vreme uzrokuju što manje zagađenje životnog okruženja. Možete ih pronaći na ovoj stranici.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar