Home VestiEkonomija NATO: Svađa oko povećanja plata

NATO: Svađa oko povećanja plata

by bifadmin

Čelnici Alijanse zatražili su da plate njihovog međunarodnog osoblja budu pvećane za 2,2 odsto, što bi bio najveći rast zarada u protekle četiri godine. Neke evropske članice su odbile ovaj zahtev. Šta više, jedan evropski dilomata je krajnje nediplomatski izjavio: „Svet je u nazapamćenoj ekonomskoj krizi zbog pandemije, a oni traže dodatni novac za organizaciju u kojoj najniža plata iznosi 4.000 evra. To je sprdačina!“

Ćelnici Severnoatlantskog saveza (NATO) zatražili su od članica više novca za rast plata svojih radnika. Pojedine evropske članice su odbile ovaj zahtev, sa obrazloženjem da je on neprimeren s obzirom na ekonomske posledice pandemije korona virusa, izjavilo je troje evropskih diplomata agenciji Rojters.
Predloženi rast plata od 2,2 odsto bio bi najveći u protekle četiri godine. Čelnici Alijanse su podneli ovakav zahtev s namerom da rast plata bude uključen u budžet vojnog saveza za 2021. godinu, ali on nije prihvaćen s odobravanjem u vreme kada se evropske ekonomije suočavaju s najvećim padom od Drugog svetskog rata.

To je sprdačina!

Odbijanje da se izdvoje nova sredstva za ovakve namene je izazvalo dodatne napetosti u Severnoatlantskom savezu. Pre toga, američki predsednik Donald Tramp je optužio evropske saveznice da uzimaju američku zaštitu „zdravo za gotovo“, a francuski predsednik Emanuel Makorn je prošle godine izjavio da se NATO nalazi u stanju „moždane smrti“.
„Svet je u nazapamćenoj ekonomskoj krizi zbog pandemije, a oni traže novac za organizaciju u kojoj najniža plata iznosi 4.000 evra. Tražiti od država da povećaju uplate za takve namene u vreme Kovida-19 je više nego neodgovorno. To je sprdačina!“, rekao je krajnje nediplomatski jedan evropski diplomata Rojtersu.

„Samo se usklađujemo s drugim međunarodnim organizacijama“

NATO zapošljava oko 1.000 civila u svom međunarodnom osoblju, koji moraju da budu iskljućivo građani zemalja članica. Njihov posao je da daju savete, smernice i administrativnu podršku nacionalnim delegacijama u sedištu Alijanse.
U Severnoatlantskom savezu su odbili da detaljnije komentarišu problem koji je nastao zbog zahteva za povećanjem plata. Jedan od zvaničnika je Rojtersu rekao samo to da se plate civilnog osoblja usklađuju jednom godišnje na osnovu metodologije koju su dogovorile sve članice.
Kako je objasnio, to se radi u koordinaciji s drugim međunarodnim organizacijama, kao što su Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE), Savet Evrope (CoE) i Evropska svemirska agencija (ESA).

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar