Home VestiEkonomija Kina pokrenula istragu protiv Alibabe zbog monopolskog ponašanja

Kina pokrenula istragu protiv Alibabe zbog monopolskog ponašanja

by bifadmin

Kina je pokrenula antimonopolsku istragu protiv najveće kompanije u zemlji – Alibabe. Ovo je jedna od prvih takvih istraga protiv tehnoloških kompanija u najvećoj azijskoj ekonomiji.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) saopštila je juče da pokreće istragu protiv kompanije Alibaba. Prema pisanju Rojtersa, povod za istragu je kršenje pravila o fer konkurenciji od strane giganta iz oblasti onlajn trgovine.

Kineski zvaničnici tim povodom su objavili da “ako se bude tolerisalo monopolsko ponašanje i ako kompanijama bude dozvoljeno da se šire na varvarski način, ne poštujući pravila, nećemo imati zdravu i održivu ekonomiju”.

Konkretno, istraga će se baviti Alibabinom zloupotrebom svog monopolskog položaja i primoravanjem trgovaca da prodaju robu preko njenih platformi. Naime, nekoliko trgovaca je prijavilo da trpi ucene prilikom saradnje sa onlajn trgovinskim gigantom. Oni su uslovljeni da ukoliko prodaju robu preko Alibabinih platformi onda ne smeju to da čine kod njene konkurencije, poput Tensenta.

To je bio motiv za regulatore da se malo ozbiljnije pozabave Alibabinim poslovanjem, mada pojedini analitičari tvrde i da je u pitanju odmazda zbog kritika koje je na račun vlasti i regulatora upućivao direktor Alibabe Džek Ma.

Šta god da je motiv, vest o pokretanju antimonopolske istrage je oborila vrednost Alibabinih akcija na berzi u Hong Kongu za devet odsto, što je ekvivalentno cifri od čak 60 milijardi dolara.

Međutim, to nije sve. Finansijski regulatori će se u narednim danima susresti i sa predstavnicima Ant Grupe, Alibabine fintech kompanije, sa sličnim ciljem – kontrolom osiguravanja fer tržišne utakmice i zaštite prava potrošača. Prethodno je ova zemlja zaustavila izlazak na berzu Ant Grupe. 

Foto: Bru-nO, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar