Home VestiEkonomija Najbolji novembar za kineski izvoz u poslednje tri godine

Najbolji novembar za kineski izvoz u poslednje tri godine

by bifadmin

Kineski izvoz je prošlog meseca porastao za 21 odsto na međugodišnjem nivou, predvođen prodajom zaštitne opreme i elektronskih uređaja.

Tako je u novembru Kina izvezla dobra u vrednosti od 268 milijardi dolara, što je najveća suma koju je od izvoza neka država zaradila još od februara 2018. Izvoz elektronske robe iz ove zemlje je porastao za četvrtinu u odnosu na isti period lane, a medicinske opreme čak za 38 odsto.

Dodatni optimizam među kineske ekonomiste unosi podatak da je ovo treći uzastopni mesec rasta izvoza. S druge strane, najveća azijska ekonomija je zabeležila pad uvoza i povećala spoljnotrgovinski suficit na 75,4 milijarde dolara. Ovo je najveći suficit te zemlje još od 1981. godine.

Istovremeno je u SAD, zemlji sa kojom Kina prethodnih godina i nije baš u najboljim trgovinskim odnosima, porastao deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa azijskom ekonomijom na čak 37,4 milijarde dolara.

Ovo je samo jedan u nizu dobrih vesti za kinesku ekonomiju. Prethodno je, u trećem kvartalu ove godine, Kina postala glavni spoljnotrgovinski partner Evropske unije, pretekavši u tome Sjedinjene Američke Države.

Izvor: RT

Foto: soualexandrerocha, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar