Home VestiEkonomija Opštine manji priliv od države mogle bi da nadomeste kroz povećanje dažbina firmama

Opštine manji priliv od države mogle bi da nadomeste kroz povećanje dažbina firmama

by bifadmin

Privrednici strahuju da će im lokalne samouprave od sledeće godine povećati porez na imovinu i druge parafiskalne namete, što bi dodatno otežalo njihovo poslovanje.

Problem je što su kase gradova i opština pod velikim pritiskom, jer su u martu dobile nalog da moraju da smanje izdatke za 20 odsto. Ako takvo ograničenje ostane i u narednoj godini, manji priliv od države mogle bi da nadomeste kroz povećanje dažbina firmama.

Ovo, u razgovoru za „Novosti“, kaže Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, ističući da će se to znati do kraja godine, kada budu definisani lokalni budžeti.S druge strane, ekonomista Ivan Nikolić smatra da ukoliko takva namera i postoji, neće moći da se realizuje zbog problema u kojima se privreda nalazi. Čelnici nekoliko većih lokalnih samouprava reportere našeg lista uveravaju da ne planiraju ni poskupljenje postojećih, niti bilo kakve nove namete.

Rajić naglašava da je u toku ove godine bilo dosta pozitivnih primera iz gradova i opština koji su odložili naplatu različitih naknada i zakupa poslovnog prostora, ali da zbog kresanja budžeta imaju veliki problem da obezbede finansiranje. Menadžeri kompanija, koje su članice Mreže, imaju informacije iz pojedinih lokalnih samouprava da će neke dažbine morati da se povećaju.

– Problem je što firme za istu namenu plaćaju po dve-tri različite naknade, jednu republici, drugu lokalnoj samoupravi, treću nekom fondu koji skuplja novac, na primer, za reciklažu – objašnjava Rajić. – U toku ove godine su već uvedene neke dažbine kroz komunalne usluge. Kompanije u nekim opština se žale da su sada dobile novu naknadu, koja se zove protivpožarno održavanje. To im ide kroz komunalne usluge, iako to već plaćaju odvojeno, jer imaju ugovore sa firmama za zaštitu od požara.

Blizu 600 dažbina

Kompanije plaćaju oko 590 parafiskalnih nameta, a ima čitav niz nerešenih pitanja u vezi sa kriterijumima na osnovu kojih se određuju i zašto se uvode – ističe Dragoljub Rajić i dodaje da je potrebno napraviti registar ovih dažbina da bi se znalo kakve su obaveze privrednika.

On podseća da je ove godine uvedena i ekološka taksa, a mnoga preduzeća izdvaju za ekološku zaštitu preko komunalnih usluga. Samo porez na imovinu, kako ističe, predstavlja sve teže opterećenje i privrednici se plaše da će ponovo biti povećan, kao što je bilo i u prethodnim kriznim situacijama.
Nikolić ima suprotno mišljenje.

On ističe da nisu najavljeni nikakvi novi nameti ili povećanje nekih poreskih oblika:

– S obzirom na probleme u kojima se privreda nalazi, sumnjam da će lokalne samouprave uspeti da je realizuju, jer im je za to potrebna saglasnost Ministarstva finansija ili Vlade.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar