Home VestiEkonomija Porodice frilensera za sada nemaju razloga za brigu

Porodice frilensera za sada nemaju razloga za brigu

by bifadmin

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da, na osnovu važećih zakona, svi punoletni članovi domaćinstva frilensera mogu biti odgovorni za plaćanje njegovog poreza. To je dodatno zabrinulo armiju „slobodnjaka“ koji još od oktobra pokušavaju da pronađu kompromis sa državom, odnosno Poreskom upravom, nakon najave da će biti kontrolisani svi njihovi prihodi iz inostranstva u proteklih pet godina.

Ipak, kako su nam objasnili stručnjaci za ovu oblast, porodice frilensera za sada nemaju razloga za brigu, jer se u Zakonu o porezu na dohodak građana navodi da za dospele poreske obaveze svojom imovinom garantuju svi punoletni članovi domaćinstva samo ako je reč o preduzetniku.

S obzirom na to da frilenseri svoj prihod ostvaruju kao fizička lica, na njih se ovaj član zakona ne odnosi.

„Član 157 praktično znači da ako obveznik ne plati porez, odnosno ako dospele obaveze ne mogu da se naplate od preduzetnika, Poreska uprava pokušava da ih naplati od ostalih članova domaćinstva, jednog po jednog – supsidijarno“, objašnjava Đerđ Pap, stručnjak za poreze.

On kaže u razgovoru za „Blic Biznis“ da je opštepoznata stvar da preduzetnik odgovara ličnom imovinom za svoj biznis, i da ova stavka nije nikakva novost.

O predlozima frilensera razgovarati tokom naredne godine

Inače, navedeni čan 157 Zakona o porezu na dohodak građana glasi: „Za porez na prihode od samostalne delatnosti jemče supsidijarno svojom imovinom svi punoletni članovi domaćinstva obveznika koji u momentu nastanka obaveze čine domaćinstvo obveznika u smislu člana 10. ovog zakona“.

A domaćinstvom se, po navedenom članu 10, smatra „zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda“.Podsetimo, Poreska uprava je u oktobru najavila da će početi kontrolu prihoda fizičkih lica koja su u proteklih pet godina radila za poslodavce iz inostranstva, a nisu regulisala svoje obaveze po pitanju poreza i doprinosa na zarade.

Oko 100.000 frilensera u Srbiji bilo je u nedoumici šta činiti, jer ih godinama niko nije obaveštavao o dospelim obavezama, a poreska rešenja sa zateznim kamatama i obavezama za pet godina unazad sada su počela da stižu i sume nisu nimalo naivne.

Nekoliko udruženja frilensera već je pisalo ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, sa molbom da se organizuje sastanak i dogovore moguća rešenja. Predložili su i drugačiji način obračuna poreza za njihov rad, ali i uvođenje u odgovarajući sistem ove kategorije radnika.

Do sada je jedini odgovor stigao od ministra Siniše Malog, koji je u više navrata pozvao „sve poreske obveznike da izmire svoja dugovanja“ i najavio da će se o predlozima frilensera razgovarati tokom naredne godine, kada se bude pripremao novi set Zakona o porezu na dohodak građana.

Prema ranijim saznanjima, Poreska uprava je oko 15. oktobra, pozivajući se na član 45. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, zahtevala od banaka u Srbiji da joj do kraja oktobra dostave izveštaje o svim transakcijama na deviznim računima fizičkih lica. U međuvremenu je započela i sa njihovom analizom.

Izvor:Blic biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar