Home VestiEkonomija Povratak vozova sa spavaćim kolima u Evropu?

Povratak vozova sa spavaćim kolima u Evropu?

by bifadmin

Taman kada smo pomislili da su noćni vozovi sa spavaćim kolima prošlost, evropske železnice su se ujedinile u nameri da ih vrate na velika vrata.

Nekada su spavaća kola predstavljala uobičajen način putovanja na daleke distance, a danas se veoma retko susrećemo sa njima. To bi ipak uskoro moglo da se promeni, pošto su velike evropske železničke kompanije odlučile da ožive ovaj način putovanja.

Kako piše Dojče vele, nemačke, austrijske, francuske i švajcarske kompanije sklopile su partnerstvo kako bi obezbedile mrežu internacionalnih vozova koji nude upravo ovu opciju. Cilj je da se do 2024. godine “noćnim vozovima” poveže 13 evropskih gradova. Među njima nalaze se i Amsterdam, Pariz, Rim, Brisel, Barselona, Minhen, Berlin, Beč….

Ovo je, kažu iz kompanija Dojče ban, OBB, SBB i SNCF, način putovanja koji je cenovno pristupačan mnogima, a osim toga i manje zagađuje životnu sredinu od drugih vrsta saobraćaja.

Prethodno je uočeno i da je pandemija doprinela povećanju interesovanja za železnički saobraćaj, tako da ova ideja zapravo ima ekonomsku logiku.

Foto: MonicaVolpin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar