Home VestiEkonomija Srbija otvaranjem kraka „Turskog toka“ krajem decembra će postati novo čvorište u regionu

Srbija otvaranjem kraka „Turskog toka“ krajem decembra će postati novo čvorište u regionu

by bifadmin

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković izjavila je će Srbija otvaranjem kraka „Turskog toka“ krajem decembra postati novo čvorište u regionu. Otvaranje kraka „Turskog toka“ kroz Srbiju krajem decembra znači da država više neće zavisiti od nabavke ruskog gasa preko Ukrajine i da će postati novo čvorište u regionu, izjavila je Putniković.

Putniković je, komentarišući najavu predsednika Srbije da ruski gas preko Bugarske stiže u Srbiju uoči Nove godine, rekla da je ohrabrujuće što je ovaj projekat stigao do cilja, jer Srbija, pre svega, sada ima alternativni pravac snabdevanja.
„Gas iz Srbije već ide u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, ali se u okviru ovog projekta izgradnje gasovoda „Turski tok“ preko Srbije planira i izgradnja jednog kraka prema BiH. Već se gradi gasna elektrana u Pančevu, u najavi je da će se graditi još nekoliko, moći ćemo da imamo i alternativu u proizvodnji električne energije.

Svet se okreće od proizvodnje struje iz uglja zbog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i ide ka obnovljivim izvorima energije, ali oni ne mogu 24 sata da snabdevaju potrošače u punom kapacitetu“, objašnjava Putniković za Sputnjik.

Na ruku nam ide i činjenica da je gas pojeftinio, tako da više nije energent koji je preskup za proizvodnju struje i ostaje još samo da gas stigne do svake kuće, napominje ona.

Otpočela je i gasifikacija domaćinstava

Putniković dodaje da Srbija, nažalost, nije gasifikovana u potpunosti, osim u Vojvodini, gde je gasna mreža izuzetno razgranata. Dobar deo manjih gradova još nema gas, jer nisu izgrađeni lokalni gasovodi, ali se i o tome razmišljalo.

Putniković je istakla da je dobro što je prošle godine krenula akcija, najavljena je izgradnja gasovoda, odnosno gasifikacija cele Srbije.

„Otpočela je i gasifikacija domaćinstava, dobra stvar je da oni koji u svoj dom hoće da uvedu prirodni gas, mogu taj priključak sada da plaćaju kroz rate uz račun „Srbijagasu“. Pritom je gas pojeftinio, jer je pojeftinila i sirova nafta, tako da to više nije energent koji je preskup za proizvodnju struje“, ističe stručnjak za energetiku.

Predsednik Srbije najavio je da će ruski gas iz „Turskog toka“ u Srbiju biti pušten 29. ili 30. decembra, a Putniković kaže da ćemo imati gas koji je jeftiniji od onog koji se u političkim izjavama nekih evropskih, a pogotovo američkih zvaničnika predstavlja kao alternativa ruskom gasu.

„Predsednik Vučić je juče rekao da niko neće Srbiju naterati da kupuje skuplji gas, jer je ruski gas i pouzdan, stiže do nas, stizao je i tokom devedesetih, a jeftiniji je od gasa koji sada stiže do El-En-Dži terminala,“ rekla je Putniković i dodala da će Srbija imati i mogućnost da se preko Grčke i Bugarske poveže i na neki od tih terminala u gasnim lukama, kada konekcija bude završena, što je takođe dobra alternativa.

„Grade se još neki gasovodi na Balkanu koji će omogućiti da Srbija, povezujući se sa gasnim sistemima Bugarske i Mađarske, ima nove pravce snabdevanja, ali ovo je sada najbitnije, jer više ne zavisimo od jednog pravca snabdevanja preko Ukrajine i Mađarske“, istakla je Putniković.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar