Home VestiEkonomija Prerađivačka industrija u novembru lošije poslovala nego u oktobru

Prerađivačka industrija u novembru lošije poslovala nego u oktobru

by bifadmin

U novembru je 7,8 odsto kompanija iz prerađivačke industrije smanjilo broj zaposlenih u odnosu na oktobar, a samo 4,4 odsto njih povećalo, stoji u Barometru o poslovanju prerađivačke industrije koji je objavila Privredna komora Srbije.

U odnosu na novembar prošle godine zabeležen je pad indikatora očekivane prodaje na domaćem tržištu od 68 odsto, a na stranom od 80 odsto.

U novembarskoj anketi vezanoj za broj radnika, 16,7 odsto anketiranih je reklo da će u naredna tri meseca povećati broj zaposlenih, dok 4,9 odsto planira otpuštanja, što je lošiji rezultat u odnosu na oktobar 2020.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju kompanije iz prerađivačkog sektora je nivo likvidnosti – 20,3 odsto njih je navelo da im je neizvesnost u naplati potraživanja najveći problem u poslovanju. Broj firmi koje su navele da im je nivo potraživanja previsok, odnosno visok ali izdrživ, blago je smanjen u odnosu na oktobar i iznosi 32,8 procenata.

Smanjen je i broj firmi koje planiraju da povećaju obim investicija. Dok je prošle godine 31,6 odsto njih to planiralo, ove godine će samo 29,9 procenata kompanije povećavati ulaganja.

Izvor: PKS

Foto: vivi14216, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar