Home VestiEkonomija Prvi auto u Hrvatskoj kupljen za bitkoin

Prvi auto u Hrvatskoj kupljen za bitkoin

by bifadmin

U susednoj državi nedavno je obavljena prva kupovina automobila kriptovalutom. Tako je Ford Fokus kupljen za bitkoin u zagrebačkom salonu i naplaćen pomoću rešenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za kripto-plaćanje GoCrypto.

Karić automobili, ovlašćeni prodavac i serviser automobila Fijat, Alfa Romeo i Ford, prvi su u Hrvatskoj prodali automobil u salonu za neku kriptovalutu, saopšteno je iz kompanije.

Crveni Ford Fokus koji je kupio mladi bračni par plaćen je nešto manje od 1 bitkoina na dan kupovine, a transakcija je sprovedena pomoću rešenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za plaćanje GoCrypto. Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, Karić automobili su na svoj poslovni račun dobili traženu cenu u kunama, umanjenu za transakcijsku naknadu, piše Jutarnji list.

Fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta želi platiti

Inače, Karić automobili su još skoro pre godinu dana omogućili kupovinu svih modela automobila iz svoje ponude kriptovalutama, te na jednostavan način mogu prihvatiti plaćanje kriptovalutama kao što su Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH), Bitcoin (BTC) i GoCrypto Token (GoC). Pritom, kupac ima fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta želi platiti – trgovac će uvek na svoj poslovni račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.

Važno je napomenuti kako su transakcijske naknade za trgovce prilikom primanja kriptovaluta ovim sistemom osetno niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama. Za trgovca je integracija plaćanja na njegovu blagajnu potpuno besplatna, a trgovac ne plaća niti mesečnu naknadu za primanje kriptovaluta – za njega je jedini trošak tek naknada za transakciju.

Kupci za plaćanje kriptovalutama treba da skeniraju QR kod s ekrana blagajne iz svog kriptonovčanika. Na primer, žele li platiti Bitcoin Cash-om (BCH) to mogu učiniti iz bilo kog „novčanika“ koji podržava ovu kriptovalutu, odnosno može da komunicira s Bitcoin.com platformom.

„Jako smo ponosni što smo ponovo prvi – nakon što smo kupcima naših marki prvi na hrvatskom tržištu omogućili jednostavan način plaćanja kriptovalutama, prvi smo koji smo i prodali automobil za neku kriptovalutu. Verujemo kako će u budućnosti biti sve više zahteva kupaca za plaćanjem u kriptovalutama, te kako će naš primer slediti i drugi trgovci iz branše i početi koristiti ovaj način plaćanja koji pogoduje i trgovcima i kupcima“ izjavio je Tomislav Karić, direktor kompanije Karić automobili.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar