Home VestiEkonomija Sakso banka: 10 „nečuvenih“ predviđanja za narednih 12 meseci

Sakso banka: 10 „nečuvenih“ predviđanja za narednih 12 meseci

by bifadmin

Naime, kako navodi Forbs, ovo je doba godine kada Sakso banka iznosi svojih 10 „nečuvenih“ predviđanja za narednih 12 meseci.

Okupili su, kako se dodaje, čitav „kult“ koji ih prati i iako nisu sve prognoze u potpunosti ozbiljne, dizajnirane su tako da nateraju investitore da razmišljaju o rizicima koji mogu da utiču na tržišta. Uostalom, svako ko bi prošlog decembra predvideo globalnu pandemiju i oporavak i „smicalice“ u Beloj kući, verovatno bi bio odbačen poput iznošene rukavice.
Direktor za investicije danske banke Stin Jakobsen kazao je da smo videli „najbrži oporavak u istoriji, kao i bilanse stanja centralnih banaka i fiskalne deficite koji eksplodiraju neviđenim tempom“.

U nastavku sledi 10 „nečuvenih“ predviđanja banke za 2021. godinu.

1. Amazon „kupuje“ Kipar

Scenario je sledeći: oprezan zbog intervencije regulatora, Amazon seli svoje EU sedište na Kipar i pomaže zemlji da prepravi svoja poreska pravila u korist tehnološkog giganta. To pruža finansijski vetar u leđa teško zaduženom Kipru, ali i primorava EU da uskladi poreska pravila među svojim članicama.

2. Nemačka spasava Francusku

Trpeći već jedan od najvećih dugova u EU, od 140 odsto BDP-a nakon kovida, serija korporativnih bankrota gura francuske finansije na ivicu. Masovna prodaja francuskih banaka primorava Pariz da moli Nemačku da natera Evropsku centralnu banku da je izbavi.

3. Blockchain tehnologija ubija lažne vesti

Usred sve veće pretnje od dezinformacija, renomirane medijske kuće i društvene mreže uzvraćaju udarac, premeštajući vesti u blockchain mrežu koja je proverljiva.

4. Nova kineska digitalna valuta dovodi do tektonskih promena u tokovima kapitala

Digitalni juan otvara pristup kineskim tržištima kapitala i poboljšava efikasnost, što rezultira novom stabilnošću. Juan se stoga sve više nadmeće sa američkim dolarom kao rezervna valuta.

5. Zelena tehnologija donosi obilje energije, ali ubija vetar

Napredni algoritam veštačke inteligencije rešava zagonetku komercijalne fuzione energije, preuređujući M.I.T. fuzioni reaktor SPARC i pokrećući kvantni skok napred u energetskoj tehnologiji. To potom znači da svaki dom postaje energetski nezavisan, ali ubija sektor energije vetra.

6. Univerzalni osnovni prihod ubrzava odlazak iz velikih gradova

Kako tehnološki napredak izaziva sve više tehnoloških viškova i rastuću nejednakost, društva prepoznaju da se, naime, moraju prebaciti na univerzalni model osnovnog dohotka. Automatizacija čini većinu gradskih kancelarija suvišnim, uništavajući vrednost imovine i podstičući ljude da napuste gradove.

7. Građanski tehnološki fond isplaćuje dividende za ometanje

Zbog tehnologije koja desetkuje radna mesta u nekoliko sektora, stvara se fond koji plaća takozvanu „dividendu za ometanje“, kako bi pokušao da podeli deo dobiti od ovog napretka u produktivnosti.

8. Efikasna vakcina protiv kovida-19 ubija zombi kompanije

Ekonomski poremećaj koji je donela pandemija primorao je mnoge kompanije da se značajno zaduže da bi preživele. Kako ekonomija napreduje nakon vakcine, težina podsticaja koji se upumpavaju na tržišta rezultira pregrevanjem ekonomije, što dovodi do povećanja inflacije. Rastuće kamatne stope kao odgovor rezultiraju talasom propadanja.

9. Cene srebra udvostručene zbog potražnje solarne energije

Rastuća inflacija tokom 2021. podstiče snažnu potražnju za plemenitim metalima, a pošto SAD, Kina i EU sklapaju takozvane zelene ugovore, ovo pokreće rast tražnje za srebrom u industrijskoj primeni, što rezultira smanjenjem ponude.

10. Tehnologija sledeće generacije jača tržišta u razvoju

Napredak u satelitskoj isporuci Interneta, kao što je SpaceX-ov Starlink, masovno će povećati pokrivenost Internetom na graničnim i tržištima u razvoju. To će prouzrokovati revoluciju u obrazovanju i poslovnoj produktivnosti, kao i fintech-u.

Izvor: B92

Foto : Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar