Home VestiEkonomija Usvojen završni račun budžeta za 2019. godinu

Usvojen završni račun budžeta za 2019. godinu

by bifadmin

Skupština Srbije usvojila je juče završni račun budžeta za 2019. godinu, kao i izmene nekoliko zakona, s ciljem podizanja kvaliteta života građana. Ovo je prva godina da se uz budžet za 2021. godinu pred poslanicima našao istovremeno i završni račun za 2019. godinu. Parlament je prošle godine usvojio 18 završnih računa za prethodnih 18 godina.

Ukupni prihodi i primanja budžeta Srbije za 2019. godinu iznose 1.328 milijardi, dok su ukupni rashodi i izdaci 1.296 milijardi dinara.
Budžetski suficit je bio 32,788 milijardi, a kada se oduzmu izdaci za otplatu glavnice od 10,8 milijardi, kao i izdaci za nabavku finansijske imovine od 7,9 milijardi dinara, dolazi se do fiskalnog suficita u iznosu od 13,4 milijarde dinara.

Četiri godine zaredom zabeležen je suficit u budžetu, a ministar finansija Siniša Mali je juče u parlamentu rekao da to potvrđuje i završni račun budžeta za 2019. godinu.

Ministar Mali je naveo da je zahvaljujući višku u državnoj kasi u protekle četiri godine država imala dovoljno prostora i novca da ove godine pomogne privredi i građanima sa više od šest milijardi evra pomoći tokom krize prouzrokovane pandemijom korona virusa.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o budžetskom sistemu, koje definišu procenat povećanja plata u javnom sektoru. Predviđeno je da se od 1. januara sledeće godine plate povećaju za pet odsto svim medicinskim radnicima.

Planirano je povećanje plata za 3,5 odsto za sve ostale u javnom sektoru od 1. januara naredne godine, uz dodatno povećanje od 1,5 odsto, od aprila 2021. godine.

Izmenama tog zakona predviđa se i napuštanje dosadašnje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvođenje fleksibilnijeg sistema koji omogućava da korisnici javnih sredstava ubuduće sami donose odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu.

Parlament je usvojio i izmene Zakona o javnom dugu

Izmenama tog zakona predviđeno je ograničenje, a to je da se ne može zaposliti više od 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine. Poslanici su usvojili i izmene finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kojim se omogućava davanje jednokratne novčane pomoći penzionerima. Tako će, kako je najavljeno, 1,717 miliona penzionera u Srbiji 18. decembra dobiti iznos od po 5.000 dinara.

Inače, penzije će u 2021. biti veće 5,9 odsto.

Parlament je usvojio i izmene Zakona o javnom dugu, kako bi se kreirale procedure koje su fleksibilnije, da bi se postiglo bolje planiranje, upravljanje i smanjenje javnog duga.

Ministar Mali je ranije rekao da se očekuje priliv od 400 miliona evra u budžet od prodaje Komercijalne banke i da će skoro polovina tog novca, odnosno 170 miliona evra biti iskorićeno za vraćanje starih, skupih kredita, među kojima je i kredit uzet 2012. od Azerbejdžana po kamatnoj stopi od četiri odsto.
Posle vraćanja tog kredita, očekuje se dodatno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u za 0,4 odsto.

Usvojen je i Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit Banke Srbija po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije““, po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće – Mali Karaman.

Taj projekat je deo plana „Srbija 2025“, a otvaranje gondole na Kopaoniku očekuje se do kraja godine.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar