Home VestiPolitika i društvo Šta za sada znamo o novom soju korona virusa?

Šta za sada znamo o novom soju korona virusa?

by bifadmin

U Britaniji je otkriven novi soj korona virusa koji se navodno brže širi od onog sa kojim se već mesecima cela planeta bori. Zbog toga je nekoliko evropskih zemalja već zabranilo povratne letove iz ove zemlje.

Prema dosadašnjim saznanjima naučnika, zasnovanim na matematičkim modelima, najnoviji soj ovog virusa je za 70 odsto zarazniji od “starog”. Prepostavlja se da je on razlog bržeg širenja virusa po ovoj zemlji uprkos strogim karantinskim merama uvedenim još u novembru. Novi soj je vrlo brzo uspeo da preuzme dominaciju nad „starim“ SARS-CoV-2. Navodno 60 odsto od ukupnog broja novozaraženih u Londonu u sebi ima upravo ovaj soj virusa.

Upravo iz tog razloga Britanija pooštrava karantinske mere. Stanovnici ugroženih područja će moći iz kuće da izađu samo u vanrednim okolnostima ali neće imati ni gde jer će mnogi biznisi biti zatvoreni – radiće uglavnom trgovine osnovnim potrepštinama. Oni koji imaju tu mogućnost, radiće od kuće. Druženje će biti moguće ali uz veliki oprez: Britanci će smeti da se vide samo sa jednom osobom koja nije iz njihovog domaćinstva i to na otvorenom.

Kako će vakcine delovati na novi soj?

Za sada se zna da ovaj novi soj nije smrtonosniji od starog i da će vakcine verovatno biti efikasne i protiv njega. Naime, postoje indikacije da novi soj korone ima promene na proteinu koji pomaže virusu da penetrira u domaćina, ali su vakcine dizajnirane upravo da targetiraju taj problem. Još uvek se istražuje koliko će one biti efikasne protiv novog soja, ali naučnici, bar u ovom pogledu, gaje optimizam.

Međutim, ovo nije prva takva mutacija virusa. Svi virusi, pa tako i SARS-CoV-2, konstantno mutiraju. Korona virus koji je otriven u Vuhanu nije onaj isti koji mi imamo ovde. U Evropi je u februaru doživeo tzv. D614G mutaciju i taj novi soj je preuzeo domniciju od „kineskog“, postavši globalno dominantan. Na Starom kontinentu postoji još jedna učestala mutacija (A222V) koja se povezuje sa ljudima koji su letovali u Španiji.

Inače, korona virus je do sada imao oko 4.000 mutacija samo kada se kao kriterijum uzme pomenuti protein. Virusolozi kažu da većina tih mutacija nije bila opasna, ali da ovaj jeste razlog za oprez zato što se brže širi. Zbog toga je važno da sada, više nego ikada ranije, vodimo računa o poštovanju mera i distanciranju.

Zabrane letova

Posle ovih nemilih vesti Holandija i Belgija su domah zabranile dolaske avionom iz Velike Britanije, a Belgija čak i železničkim putem. Od Italije i Irske se očekuje da će uraditi isto, a ovaj potez razmatraju i Francuska, Nemačka, Španija i Austrija.

Ipak, neke zemlje se još ne izjašnjavaju po tom pitanju. Pojedine čak imaju i isti problem – taj novi soj virusa otkriven je prošle nedelje i u Južnoj Africi, a postoji i u Danskoj, Holandiji i Australiji.

Ipak, za sada se čini da je najgora situacija na Ostrvu.

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar