Home VestiEkonomija Da li će kineske kompanije uspeti da zadrže svoju popularnost na američkim berzama?

Da li će kineske kompanije uspeti da zadrže svoju popularnost na američkim berzama?

by bifadmin

Apetit investitora za ulaganje u kineske kompanije na američkim berzama skočio je u 2020. na šestogodišnji maksimum uprkos tenzijama između dve zemlje. Međutim, samo dan posle objave te vesti, odlazeći američki predsednik je potpisao zakon kojim se otežava listiranje kineskih kompanija na američkim berzama.

Kineske kompanije prikupile su 11,7 milijardi dolara putem 30 inicijalnih javnih ponuda (IPO) u Sjedinjenim Državama ove godine, navodi se u izveštaju kompanije Renesans Kepital od 17. decembra.

Međutim, već 18. decembra predsednik Tramp potpisuje zakon koji kineskim kompanijama otežava listiranje na američkim berzama. Zli jezici bi rekli da je u pitanju proračunata odnosno dobro tempirana akcija, međutim pomenuti zakon je bio u proceduri još od maja, dakle ne predstavlja iznenađenje.

Prema slovu ovog zakona, strane kompanije, ukoliko žele da budu listirane u SAD, moraju da prilagode svoje poslovanje američkim revizorskim standardima i da se toga pridržavaju bar tri godine uzastopno.

Iako zakon pod imenom “Držanje stranih kompanija odgovornim” važi za sve inostrane kompanije analitičari ipak naglašavaju da će najveću štetu naneti 217 kineskih preduzeća čijim akcijama se trenutno trguje na američkom finansijskom tržištu. Dobrom broju njih je odmah posle ove vesti već pala cena akcija.

Foto: mohamed_hassan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar