Home VestiIT i nauka Startapi iz Srbije – najbolje inovacije za smanjenje zagađenja vazduha

Startapi iz Srbije – najbolje inovacije za smanjenje zagađenja vazduha

by bifadmin

Srpski startapi “Nanobile”, “Dr. Agro” i “City and Me” učestvovali su u finalu regionalnog konkursa za najbolju inovaciju za smanjenje zagađenja vazduha na Balkanu pod nazivom BASF Start-up Science, piše Energetski portal. Prvo mesto pripalo je startapu iz Slovenije. Ovaj startap predstavio se sa idejom za biorazgradivo pakovanje napravljeno od mlečnih proteina.

Pomenuti startapi su se predstavili sa idejama za takozvani pametan transport, održivu poljoprivredu i komunikaciju grada i građana, a sve u cilju smanjenja zagađenja.

„Startap “City and Me” omogućava aktivnu komunikaciju grada i građana. Jedan segment naše aplikacije odnosi se na to da korisnici bivanju nagrađeni za svoje aktivnosti, pa na primer, za 50 kilometara pređenih biciklom dobijaju token za pola sata besplatnog parkiranja ili karte za pozorište. Dodatno, uz pomoć “City and Me” moguće je organizovati različite aktivnosti, kao što je prikupljanje reciklažnog otpada u zgradama. Ovaj startap za sad funkcioniše u Nišu”, objasnio je Aleksandar Stamenković, jedan od osnivača startapa “City and Me”.

Konkurs BASF Start-up Science je najveći regionalni konkurs iz oblasti održivog razvoja i namenjen je startap idejama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Inovatori su se, između ostalih, bavili pitanjima ekološkog transporta, rešenjima za parkiranje i mogućnostima za održivu poljoprivredu.

Izvor: Energetski portal

Foto: RoadLight, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar