Home VestiPolitika i društvo Teroristi se dosetili kako mogu da iskoriste pandemiju

Teroristi se dosetili kako mogu da iskoriste pandemiju

by bifadmin

Prema najnovijem izveštaju Interpola, pojedine terorističke i kriminalne grupe tokom pandemije su finansijski ojačale i povećale svoj uticaj među lokalnim stanovništvom u mestima u kojima operišu. Trenutno su fokusirane na unapređenje svojih organizacionih jedinica, podrivanje poverenja u Vlade država i podsticanje nereda.

Pandemija korona virusa ne donosi profit samo farmaceutskoj industriji i Amazonu, već i organizacijama koje rade mimo zakona, poput terorističkih i kriminalnih. Potonje sve češće “vrbuju” kompanije koje su pred bankrotom, kako bi ih preuzele i bar deo svog poslovanja uvele u legalne tokove. Najpoznatiji primer ovakvih aktivnosti su pokušaji narko kartela da preuzmu apoteke u Meksiku.

Kako teroristi šire svoj uticaj?

Za razliku od ne tako davnih vremena kada su uletali u masu opasani eksplozivom, teroristima su danas jedno od najvažnijih oružja – teorije zavera. Primećeno je da oni rado eksploatišu različite teorije zavera kako bi intenzivirali sukobe u društvu i radikalizovali pojedine društvene pokrete.

UNITAR (United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) pojašnjava kako širenje dezinformacija pogoduje jačanju terorističkih organizacija – njime se, naime, potkopava poverenje u Vlade država ali i u umerene političke partije i organizacije, što doprinosi jačanju ekstremizma u društvu. Takođe, ne odmažu im ni učestali pozivi na proteste i druge vidove građanske neposlušnosti, na kojima je moguće vrbovati nove članove terorističkih organizacija.

To važi za organizacije različitih ideoloških orijentacija. Primera radi, zapadna ekstremna desnica pokušava da upotrebi protivljenje građana antiepidemijskim merama i blokadi ekonomija za svoju borbu protiv imigracije. S druge strane, terorističke organizacije iz arapskog sveta često podrivaju poverenje koje građani imaju u svoje Vlade. Kako kažu iz UN, njihov cilj je umanjivanje efikasnosti antipandemijskih mera. Za ostvarivanje tog cilja najviše koriste društvene mreže.

Nove mete

Interpol očekuje da će u narednom periodu terorističke organizacije biti usmerene na “ranjiva mesta” i da će se više služiti bioterorizmom. Prema prognozi UNITAR-a, manji broj ljudi na ulicama će osujetiti teroriste od izvođenja napada na javnim mestima, ali može ih usmeriti ka značajnoj infrastrukturi poput bolnica ili ka trgovinama kroz koje cirkuliše veliki broj osoba.

Foto: xusenru, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar