Home VestiPolitika i društvo Vakcina kompanije AstraZeneca odobrena na britanskom tržištu

Vakcina kompanije AstraZeneca odobrena na britanskom tržištu

by bifadmin

Velika Britanija odobrila je upotrebu još jedne vakcine – one koju su razvijali AstraZeneca i Oksford univerzitet.

Početak imunizacije ovom vakcinom na Ostrvu očekuje se naredne nedelje. Na globalnom nivou čeka se odobrenje od strane Svetske zdravstvene organizacije kako bi se vakcina našla na širem tržištu, a najveću korist od nje bi mogle imati siromašne zemlje koje nisu uspele da nabave Fajzerovu i Moderninu.

Iz kompanije AstraZeneca najavili su da će, za početak, snabdeti britansko tržište milionima doza u prvom kvartalu 2021. a da je totalna količina koju bi trebalo da proizvedu za to tržište 100 miliona vakcina. Dakle, od 66 miliona Britanaca, izgleda da će njih 50 miliona primiti pomenutu vakcinu.

Razlog za to je činjenica da je ova vakcina jeftinija (AstraZeneca se odrekla profita) ali i lakša za skladištenje, budući da ne zahteva tako niske temperature kao na primer Fajzerova vakcina.

Međutim, i njen proizvođač je imao svoje uspone i padove. Naime, AstraZeneca je prilikom testiranja vakcine protiv korona virusa napravila grešku koja ju je dovela do iznenađujućih saznanja – da su pacijenti koji su dobili pola doze stekli bolji imunitet od onih koji su primili celu. Ispostavilo se ipak da je to bila premala grupa ljudi da bi se moglo tvrditi da dve doze nisu dovoljno efikasne, kao i da nije bila adekvatna starost ispitanika.

Foto: HeungSoon, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar