Home VestiEkonomija Veća izdvajanja i budžeta za domaću nauku

Veća izdvajanja i budžeta za domaću nauku

by bifadmin

Ako su apeli za većim ulaganjima u nauku večito bili na margini interesovanja ne samo vlasti, već i najvećeg dela javnosti, sada se situacija promenila. Korona je pokazala koliko je važno da zdravstveni sistem može da se osloni na domaću nauku. Stoga se u razvojnoj strategiji za narednih pet godina predviđaju novine – od formiranja novih instituta do većih ulaganja u razvoj veštačke inteligencije. Već sada su opredeljena veća budžetska sredstva za neke od planiranih aktivnosti.

U Srbiji je oko 250 naučnika direktno angažovano u borbi protiv korona virusa. Istraživači na institutima rade u različitim oblastima, od razvoja respiratorar i PCR testova, do prikupljanja najaktuelnijih svestkih podataka o virusu korona radi primene odgovarajućih terapija u lečenju i protokola za vakcinisanje stanovništva u narednom periodu.
Korona je pokazala koliko je važan zdravstveni sistem, ali i nauka bez koje nema reršenja u ovakvim situacijama. To će u velikoj meri biti polazna osnova u novoj strartegiji za razvoj nauke od 2021. do 2025. godine.
Prema informacijama iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, javna rasprava o nacrtu nove strategije će trajati do 12. januara 2021. godine.

Novine i podmlađivanje domaće nauke

U nacrtu nove strategije, predviđeno je i osnivanje novih instituta, kao i kriterijumi na osnovu kojih će se određivati koji su to instituti od nacionalnog značaja. Za održavanje postojećih i formiranje novih instituta u budžetu je obezbeđeno 20 miliradi dinara, što je za 46 odsto više nego prethodnih godina.

U planu je uspostavljanje Centra za veštačku inteligenciju, dalja podrška Fondu za inovacionu delatnost, kao i podmlađivanje naučnog kadra. U tom cilju će se olakšati procedure za izbor u naučna zvanja i zapošljavanje, kao i za zapošljavanje povratnika.

Primena nove regulative

Situacija se menja i primenom usvojenog Zakona o nauci i istraživanjima, što u praksi znači da se sa projektnog prelazi na institucionalno finansiranje preko Fonda za nauku. Fond je već imao pet ovakvih programa u vrednosti od 38 miliona evra, a o projektima koji će biti finansirani odlučuje komisija satavljena od stranih recenzenata.
Polazni kriterijumi su koliko se prijavljeni programi u skladu sa svetskim aktuelnostima, ali i koliko nude dobra rešenja za specifične potrebe Srbije.

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar