Home VestiEkonomija Beogradski aerodrom prošle godine imao najslabiji rezultat od 2003.

Beogradski aerodrom prošle godine imao najslabiji rezultat od 2003.

by bifadmin

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ je u 2020. godini prevezao oko 1,9 miliona putnika, što predstavlja pad od 69,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi portal EX-YU Aviation. Ovo je najslabiji rezultat za prestoničku zračnu luku od 2003. godine, obzirom da je i broj komercijalnih letova bio za za 52,2 odsto manji nego lane.

Kako stoji u saopštenju operatora aerodroma, kompanije Vansi (VINCI), od pojave korona virusa u Evropi drastično je smanjen broj letova i na našem aerodromu, ali se situacija donekle poboljšala u trećem kvartalu. Međutim, rast broja zaraženih i uvođenje ograničenja putovanja širom sveta uslovili su pad broja putnika i pred kraj 2020. i to za 70,3 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2019.

Ni nova godina nam nije donela poboljšanje situacije. U januaru 2021. beogradski aerodrom ostvario je 66 odsto letova u odnosu na isti mesec lane. Tada je nekoliko avio-prevoznika suspendovalo letove ka Beogradu. Među njima su poljska kompanija LOT, Alitalia, Aegean, TAROM, Air France i Transavia. Montenegro Airlines, koji je treći prevoznik na našem aerodromu po broju letova, je ugašen, što je takođe doprinelo smanjenju saobraćaja na Nikoli Tesli.

Vansi ipak nastalja ulaganja

No, uprkos ovako intenzivnoj krizi u vazduhoplovnom sektoru, Vansi je ponovio da će nastaviti s višemilionskim proširenjem beogradskog aerodroma.

U saopštenju ove kompanije piše da će ovim ulaganjima biti povećan kapacitet zračne luke, kao i njena operativnost. Takože, Vansi obećava da će time biti smanjen i negativan uticaj na životnu sredinu.

Izvor: EX-YU Aviation

Foto: Belgade Aviation Museum Photo Archive, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar