Home VestiEkonomija Bitka za kontejnere: Brodski prevoz robe od Kine do SAD poskupeo 300 odsto

Bitka za kontejnere: Brodski prevoz robe od Kine do SAD poskupeo 300 odsto

by bifadmin

Zbog nedovoljnih kapaciteta brodskog saobraćaja troškovi prevoza robe iz Kine ka ostatku sveta su se značajno uvećali. Isporuka velikog dela te robe je odložena, a oni najuporniji proizvođači prevoznicima plaćaju više od konkurencije kako bi njihovi proizvodi do kupaca stigli na vreme.

Prema najnovijim izveštajima iz Kine, u ovoj zemlji proizvodnja funkcioniše bolje nego što je to iko očekivao, ali proizvedenu robu nema ko da vozi na inostrana tržišta. Naime, proizvođači i izvoznici provode nedelje u iščekivanju slobodnog broda, a oni koji nemaju taj luksuz da mogu da čekaju obično plaćaju pomorcima više kako bi njihova roba bila dopremljena do krajnjih korisnika.

U tome prednjače neki novi igrači na ovom tržištu, koji su se na pristaništima obreli zbog redukcije vazdušnog saobraćaja. Nekada je skupocena roba, posebno elektronska, bila prevožena avionima, ali sada, usled raznih ograničenja i prizemljenja letelica širom sveta, njeni proizvođači su prinuđeni da se nadmeću sa ostalim kompanijama za zakup brodova. A proizvođači skuplje robe su obično spremniji i više da plate.

Kombinacija svih ovih faktora dovela je do značajnog rasta cena brodskog transporta. Primera radi, od marta 2020. do danas cena zakupa kontejnera za prevoz robe od Kine do Amerike povećana je za 300 odsto. Ranije je bilo moguće zakupiti kontejner za 1.200 dolara a danas se ta cena kreće oko 6.000 dolara.

Analitičari kažu da bi se ova nestašica kontejnera u Aziji lako mogla preliti i na Evropu. Naime, evropski pomorci su shvatili da poslovna šansa leži na Istoku pa su brže-bolje preusmerili svoje brodove tamo.

Izvor: CNBC

Foto: cegoh, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar