Home VestiEkonomija Za rast kineske ekonomije zaslužan industrijski sektor

Za rast kineske ekonomije zaslužan industrijski sektor

by bifadmin

Kineska ekonomija je prošle godine zabeležila rast BDP-a od 2,3 odsto, za koji je zaslužan veoma uspešan četvrti kvartal 2020.

Dok su se ostale svetske ekonomije borile da zabeleže kakav-takav oporavak, Kina je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležila privredni rast od 6,5 odsto. Taj rast je veći čak i od onog koji je ova zemlja imala pre pandemije.

Kina je time pokazala da ima relativno dobar krizni menadžment. Jer, cela ova situacija je bila novost i za najveću azijsku ekonomiju. Ona je naime početkom prošle godine zabeležila prvo ozbiljnije usporavanje u poslednje četiri decenije, zahvaljujući uvođenju strogih karantinskih mera.

Međutim, samo nekoliko meseci kasnije kineska ekonomija je postigla uspeh kakav nije od 2018. godine, što je privuklo pažnju brojnih medija.

Za ovako vrtoglav oporavak najveće azijske ekonomije zaslužan je pre svega rast industrijske proizvodnje od 7,1 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, zahvaljujući velikoj podršci države koju je ovaj deo privrede uživao.

U prethodnim mesecima mogli smo čitati i o konstantnom rastu kineskog izvoza, ali i trgovinske razmene sa bitnim svetskim tržištima.

Foto: JanDyrda, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar