Home VestiEkonomija Cene hrane u svetu dostigle trogodišnji maksimum u 2020. godini

Cene hrane u svetu dostigle trogodišnji maksimum u 2020. godini

by bifadmin

Cene hrane u svetu prošle godine su bile na trogodišnjem maksimumu, objavila je Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane porastao je za 3,1 odsto na godišnjem nivou u 2020. godini, što znači da je u proseku bio za 2,9 poena viši nego 2019. godine.

U poslednjem mesecu 2020. indeks cena hrane je porastao za 2,2 procenta, podstaknut rastom cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa i žitarica.

Kako prenosi N1, indeks cena biljnog ulja u decembru je porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodni mesec, dostigavši ​​najviši nivo od septembra 2012. godine.

Cene mlečnih proizvoda porasle su za 3,2 posto na mesečnom nivou u decembru, najviše zbog rasta potražnje na svetskom tržištu i zabrinutošću zbog negativnih uticaja toplijih vremenskih prilika na proizvodnju mleka u Okeaniji.

Indeks cena mesa zabeležio je mesečni rast od 1,7 posto u decembru, cene žitarica su takođe porasle za 1,1 posto u odnosu na novembar, a cene šećera su bile veće za 0,6 posto.

Indeks cena hrane FAO je trgovinski ponderirani indeks koji prati međunarodne tržišne cene pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

Foto: Engin_Akyurt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar