Home VestiPolitika i društvo Gugl i Fejsbuk prete Australiji

Gugl i Fejsbuk prete Australiji

by bifadmin

Nakon što je Australija zatražila od Gugla i Fejsbuka da plate za objavljene vesti koje preuzimaju od drugih medija, Gugl je zapretio da će ugasiti svoj pretraživač u Australiji, dok je Fejsbuk najavio da će ukloniti vesti sa svog fida za sve korisnike u Australiji

Ako se obistine pretnje tehnoloških džinova, 19 miliona Australijanaca koji svakog meseca koriste Gugl više neće imati pristup pretraživaču, dok 17 miliona Australijanaca koji se svakog meseca loguju na Fejsbuk neće moći da vidi niti postavi nijedan novinski članak na ovoj društvenoj mreži.

Dve kompanije na ovaj način pokušavaju da se izbore protiv predloga zakona o kojem trenutno raspravlja parlament, a na osnovu kog će digitalne platforme morati da plaćaju medijskim organizacijama za sadržaj koji objavljuju.

Gugl je danas isporučio ultimatum australijskoj vladi upozorivši ih da ako nastave da insistiraju na tom zakonu, pregraga preko Gugla više neće biti moguća u Australiji.

“Opasan presedan”

Direktorka australijskog sektora Gugla Mel Silva rekla je Senatu da je predloženi zakon neodrživ i da će postaviti “opasan presedan” za plaćanje linkova.

“Princip linkovanja bez restrikcija između sajtova je od suštinskog značaja za pretragu i ako ovaj predlog postane zakon, mi nećemo imati drugog izbora nego da ukinemo Gugl pretragu u Australiji”, rekla je ona.

Premijer Australije Skot Morison poručio je da vlada neće reagovati na pretnje. “Biću vrlo jasan. Australija određuje pravila za ono što može da se radi u Australiji. To se radi u parlamentu. To radi naša vlada. Tako funkcionišu stvari ovde i ljudi koji žele to da poštuju i tako rade su dobrodošli”, rekao je Morison.

Reset Australija, organizacija koja lobira za regulisanje poslovanja tehnoloških kompanija kaže da Gugl maltretira Australiju. “Današnje pretnje to pokazuju. Kada privatna korporacija pokušava da upotrebi svoj monopol da preti i maltretira suverenu naciju, to je siguran znak da je regulativa više nego neophodna”, naveo je direktor RA, Kris Kuper.

Predstavnici Fejsbuka ponovili su danas pretnje da će povuči sav medijski sadržaj sa australijskih fidova. Predstavnik Fejsbuka u Australiji Džoš Mahin rekao je da će ako zakon bude usvojen Fejsbuk sprečiti ne samo medijske kompanije da postuju linkove za članke, već i sve korisnike u Australiji.

Novinski članci čine manje od 5 procenata sadržaja koji prosečan korisnik vidi na svom fidu, rekao je Mahin i dodao da je to pokazatelj da Fejsbuk nema veliku komercijalnu korist od novinskih članaka na svojoj mreži.

Izvor: Nova.rs-Kamatica

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar