Home VestiEkonomija Indijska ekonomija bi ove godine mogla rasti brže od kineske

Indijska ekonomija bi ove godine mogla rasti brže od kineske

by bifadmin

Indija bi ove godine mogla preteći Kinu u privrednom rastu, i tako postati najbržerastuća ekonomija na svetu, bar sudeći prema podacima konsultantske kuće GlobalData.

Ova kompanija očekuje da će rast indijske ekonomije u 2020. biti toliko oštar da će njen BDP do kraja godine zabeležiti porast od čak 9,7 odsto. Kineski rast bi u istom periodu trebalo da iznosi 8,6 procenata.

Ovo predviđanje bazirano je na podacima o nekoliko pokretača indijske ekonomije, od kojih se ključnim smatraju strane direktne investicije koje su stigle u ovu zemlju u proteklih nekoliko meseci. Osim njih, rastu indijske privrede trebalo bi da doprinese i državni paket finansijskih podsticaja vredan 266 milijardi dolara.

Kako piše Kvarc, kombinacija ovih uticaja, pada broja zaraženih i masovne vakcinacije ulivaju sasvim realističnu dozu optimizma. Dodatni podsticaj indijskoj ekonomiji trebalo bi da bude početak sezone festivala tokom koje značajno raste domaća potrošnja u ovoj zemlji. Sezona festivala počinje na leto. Tada rapidno raste potrošnja elektronike, rasvete, ukrasa i zmajeva, ali i slatkiša. Tokom festivala male radnje skoro da dupliraju svoje promete, i to radnje iz raznih delatnosti, pa čak i juveliri budući da se u tim mesecima dešava i najviše prosidbi.

Međutim, Indija ne mora čekati do leta. Da je oporavak indijske ekonomije već započeo svedoče i podaci o oporavku tržišta poslovnog prostora u ovoj zemlji, koje se vratilo na nivo pre korona krize već u poslednjem kvartalu prošle godine. 

Foto: murtaza_ali, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar