Home VestiEkonomija HORES: Hoteli u zimskim centrima za novogodišnje praznike popunjeni 90 odsto

HORES: Hoteli u zimskim centrima za novogodišnje praznike popunjeni 90 odsto

by bifadmin

Za vreme novogodišnjih praznika hoteli u zimskim centrima Srbije bili su popunjeni oko 90 odsto a među gostima je bilo i stranaca, tvrdi Georgi Genov, direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije.

On je za Betu rekao da Srbija nema mnogo hotelskih kapaciteta u zimskim odmaralištima i da na Zlatiboru ima samo deset hotela sa oko 1.200 soba, na Kopaoniku je u hotelima na raspolaganju oko 1.000 soba, na Divčibarima i Tari po oko 500 soba, na Zlataru 150, a na Staroj planini ima samo jedan hotel sa oko 200 soba.

„Zlatibor i Kopaonik imaju najviše hotela, ali u tih oko 2.200-2.300 soba može da boravi najviše oko 4.000 gostiju dok u privatnom smeštaju može da se smesti oko 30.000 gostiju“, rekao je Genov.

Dodao je da na prvi pogled izgleda da su hotelski kapaciteti u zimskim centrima veći, ali da to nije tačno i da Srbija još praktikuje „paradajz“ turizam i koristi pre svega uslugu smeštaja, a ne i ishrane.

Genov je rekao da su i u Beogradu neki hoteli za novogodišnje praznike imali gostiju u dvadesetak soba i da je među njima bilo stranaca.

Kako država može da pomogne hotelijerstvu?

HORES će, kako je rekao, zatražiti od Kriznog štaba da dozvoli rad u lobijima hotela do 23 sata da bi gosti mogli da popiju čaj i da to ne bi ugrozilo zdravstvenu situaciju pošto je reč o velikim prostorima gde može da se poštuje socijalna distanca.

Takođe će od Vlade Srbije biti zatraženo da razmotri i mogućnost otpisa ili odlaganja dažbina po osnovu odnošenja smeća jer hoteli uglavnom ne rade, pa i nema otpada.

Kako je rekao Genov, hoteli nisu koristili ni „angažovanu snagu“ koju im Elektroprivreda Srbije zaračunava da bi im obezbedila potreban napon.

Izvor: Beta

Foto: mystraysoul, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar