Home VestiIT i nauka Da li smo spremni za autonomne motocikle?

Da li smo spremni za autonomne motocikle?

by bifadmin

Autonomna vozila smatraju se bezbednijim od onih kojima upravljaju ljudi, ali pitanje je da li će to važiti i za motore. To ćemo uskoro saznati, možda čak i na sopstvenom iskustvu, budući da BMW upravo radi na razvoju samovozećeg motocikla.

Nesreće koje dešavaju na motorima su znatno opasnije od onih koje se događaju u drugim, većim vozilima u kojima su vozači zaštićeni sa svih strana. Upravo to će biti najveći izazov sa kojim će se ova kompanija suočiti prilikom ispitivanja prototipa svog novog vozila.

Iz BMW-a kažu da je autonomni motor, nazvan Motorrad, bezbedniji od ostalih dvotočkaša. On jeste samovozeći, ali to ne znači da ga ne mogu voziti i ljudi.

Ono što ga najviše razlikuje od starijih, tradicionalnih modela motora je mnoštvo novih sigurnosnih funkcija koje upozoravaju vozača na opasnosti, pored kompleksnog softvera koji brine o bezbednosti vozača, pa čak i merača njegove težine i visine radi održavanja ravnoteže. No, ovaj motor se ne zadržava samo na alarmiranju vozača. Naime, kada se onaj ko upravlja motociklom ogluši o upozorenja, vozilo će samo intervenisati. Na primer, naglo zakočiti.

Eksperimentalni model ovog motora potvrđuje da on zaista sve to može učiniti veoma efikasno. Ipak, ne može se tek tako pustiti u slobodnu prodaju dok ne bude sasvim ispitan. A trenutno se pomoću prototipa prikuplja veliki broj podataka o ponašanju vozila ali i vozača na putu, koji će potom biti iskorišćeni za unapređenje Motorrad-a.

Zanimljivo je i da je ovaj motor izgrađen od 3D štampanih delova, kao i da on sam savršeno održava ravnotežu, i dok je u pokretu ali i kada se zaustavi.

No, još uvek se ne može objektivno tvrditi koliko će on biti siguran jer za sada imamo samo informacije od proizvođača, koji, kao i svaki, hvali svoju robu.

Foto: SplitShire, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar