Home VestiEkonomija Ko su najveći poreski dužnici

Ko su najveći poreski dužnici

by bifadmin

Poreska uprava Srbije objavila je liste najvećih poreskih dužnika – aktivnih pravnih lica, firmi koje su stečaju i preduzeća kojima je oduzet PIB zbog poreskih dugovanja. U vrhu dužnika je Privredno društvo za finansijsko posredovanje „Mera invest” iz Beograda, koje duguje 1,1 milijardu dinara.

Na drugom mestu liste 335 najvećih poreskih dužnika, aktivnih kompanija, nalazi se „Magma prom” iz Šapca, koje duguje državi 1,04 milijardu dinara, treći je „Termol Beograd” s 805,7 miliona, potom „Prodeksim” iz Beograda sa 770 miliona, a sledi beogradski Holding „Komgrap” s dugom većim od 548 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Poreske uprave.

Među dužnicima visoko na listi su i građevinska preduzeća „Ratko Mitrović” iz Novog Sada s 377 miliona dinara duga, „Granit-Peščar” iz LJiga s 376 miliona, kao i „Putevi Užice” s dugom od 265 miliona.

Od preduzeća u stečaju u Vojvodini veliki poreski dug imaju „Boreli” iz Subotice – više od milijardu dinara, a tu su i Industrija piva i sokova iz Vršca, „Vojvodinaput” i „Jugoremedija” iz Zrenjanina…

Od vojvođanskih firmi na spisku dužnika je AD „Novitet” iz Novog Sada, koji duguje za poreze blizu 170 miliona dinara.

U toj grupi pre tranzicije uspešnih firmi, zbog poreskog dugovanja je i Preduzeće za trgovinu na veliko i malo i spoljnu trgovinu novosadski „Stoteks”, koje je uputilo zahtev za reprogram duga od blizu 96 miliona dinara, pa AD za proizvodnju mašina, obradu metala i drveta „Majevica” iz Bačke Palanke s oko 192 miliona dinara dugovanja. Na spisku dužnika je i Poslovni centra „Rebrača” iz Sombora s malo više od 218 milona dinara duga, zatim firma iz Subotice „Solid”, koja je proizvodila obuću, a duguje oko 43 miliona dinara. Među dužnicima je i nekoliko zemljoradničkih zadruga: u Uljmi, Apatinu, Sremskoj Kamenici i Srbobranu.

Najzaduženiji preduzetnik u Srbiji

Među deset najvećih dužnika koji su u stečaju su i kompanije „Sartid”, IMT, Industrija mašina „14. oktobar”, „Zastava kamioni”.

Među najvećim firmama-dužnicima koji su u stečaju na listi je 764 preduzeća, a na prvom mestu je Beobanka s 33,5 milijarde dinara duga, slede Astra banka s 20 milijardi i Beogradska banka s nešto više od 18 milijardi.

Najzaduženiji preduzetnik u Srbiji, na spisku 2.636 preduzetnika koji je objavila Poreska uprava, jeste zanatsko građevinska radnja SNJM iz Lapova s dugom većim od 129 miliona dinara.

Od preduzeća u stečaju u Vojvodini veliki poreski dug imaju „Boreli” iz Subotice – više od milijardu dinara, a tu su i Industrija piva i sokova iz Vršca, „Vojvodinaput” i „Jugoremedija” iz Zrenjanina, fabrike „Kulski štofovi”, „Iskra” i „Kramer” iz Kule, „Borovica transport” iz Rume, „Agroživ” iz Žitišta, „Hipol” iz Odžaka, Fabrika sijalica „Tesla” iz Pančeva, „Aroma” iz Futoga, Građevinsko preduzeće „Budućnost” i „Jugoalat” iz Novog Sada…

Poreska uprava oduzela je PIB preduzeću „Impuls petrol” iz Novog Sada zbog dugovanja od 4.787.634.868 dinara, zatim novosadskoj firmi „Dunav grupa agregati” – 827.905.666 dinara, preduzeću iz Žablja „Albako” – 625.763.485 dinara, novosadskom DOO „Gardi” za projekovanje, inženjering, urbanističko projektovanje i dizajn zbog 174.030.079 dinara duga, Hotelsko-turističkom društvu „Sajam” zbog malo više od 31 milion dinara poreskog duga. U toj grupi su i Novosadski otvoreni univerzitet i firma „Aleksandrija nova” iz Čuruga.

Izvor: Dnevnik

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar