Home VestiEkonomija Tehnološke kompanije u Indiji predvode u iznajmljivanju kancelarija

Tehnološke kompanije u Indiji predvode u iznajmljivanju kancelarija

by bifadmin

Tržište poslovnog prostora u Indiji se vratilo na nivo pre korona krize već u poslednjem kvartalu prošle godine. Sa predstojećom vakcinacijom raste i optimizam privrednika u oporavak. Najzanimljiviji podatak je da u iznajmljivanju novih kancelarija ubedljivo prednjače tehnološke kompanije. Najveći rast vrednosti na ovom tržištu beleži grad Bangalor, koji nazivaju „indijska Silicijumska dolina“.

Zakup kancelarija u Indiji oporavio se do nivoa pre pandemije, nakon što je zaključavanje koje je nametnula vlada u borbi protiv korona virusa dovelo do najgoreg pada u poslednjih deset godina, pokazuju podaci analitičke kompanije „Knight Frank“.

U periodu od okrobra do decembra prošle godine, iznajmljivanje poslovnog prostora u osam najrazvijenijih indijskih gradova je poraslo za 31% u odnosu na prethodno tromesečje, dostigavši kvartalni prosek iz 2019. godine. Najneobičnije je to da je u ukupnom broju novih zakupa kancelarijskog prostora prednjačio tehnološki sektor sa učešćem od 41 odsto, za koji se uporno nameće utisak da forsira rad od kuće.

Najveći rast na ovom tržištu je zabeležio grad Bangalor, koji nazivaju „indijska Silicijumska dolina“, gde je vrednost iznajmljenog kancelarijskog prostora porasla za 8 odsto u poslednjem kvartalu 2020. godine. Ukupna vrednost ovih transakcija u osam posmatranih gradova je sa 1,6 miliona iznajmljenih kvadratnih metara porasla za 24 odsto u pomenutom periodu.

Vakcinacija podstakla privredni optimizam

Indija je krajem marta uvela jedan od najstrožih karantina na svetu, a ovako restriktivne mere su značajno urušile gotovo sve privredne sektore, izuzev onlajn usluga koje su doživele rast. Jedna od posledica je bila i smanjena tražnja za poslovnim prostorom, koja je do jula pala za 33 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

Sa smanjivanjem broja zaraženih, privredne aktivnosti su počele da jačaju od septembra. Optimizam privrednika se povećava sa najavama o vakcinaciji, a najveće širenje poslovanja najavljuju tehnološke kompanije koje u skladu sa tim iznajmljuju, a neke i kupuju novi poslovni prostor, navodi se u izveštaju.

Najbolje se prodaju skupe kuće

Podaci pokazuju da, pored tržišta poslovnog protora, oporavak beleži i prodaja stanova. U drugoj polovini godine, kupovina stanova je bila veća za čak 60 odsto. Ovakvim kretanjima je doprineo i nagli pad kamatnih stopa na stambene kredite, kao i niži porezi na nekretnine koje su uvele privredno najvažnije indijske države.
Kuće koje koštaju više od pet miliona rupija činile su 57% ukupne prodaje tokom tog perioda. Ovaj podatak dodatno potvrđuje da je najbogatiji sloj indijskog stanovništva bio daleko manje pogođen ekonomskim posledicama pandemije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar