Home VestiEkonomija Opada broj zaraženih radnika u Srbiji

Opada broj zaraženih radnika u Srbiji

by bifadmin

Broj radnika zaraženih Kovidom-19 je opao u poređenju sa prethodnom sedmicom, pokazala je najnovija anketa Privredne komore Srbije. Neočekivan je nalaz da je relativno mali broj obolelih u trgovini. S druge strane, veoma visok procenat obolelih je zabeležen u sektoru saobraćaja.

Najnovija anketa koju je Privredna komora Srbije (PKS) sprovela 30. decembra, pred same novogodišnje praznike, među 1.038 kompanija, pokazuje da je broj zaraženih radnika virusom Kovid-19 u padu u odnosu na sedmicu ranije.

Od ukupno 380.051 radnika zaposlenih u više od hiljadu preduzeća, u Srbiji je zbog zaraze koronavirusom sa posla odsutno 17.912 radnika, odnosno 4,71 odsto, što predstavlja pad u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je zbog virusa odsustvovalo 5,06 odsto radnika.

Gradovi sa najviše i najmanje zaraženih

Istraživanje pokazuje i da je ovo druga nedelja zaredom u kojoj se beleži pad broja radnika odsutnih sa posla zbog Kovid-19. Podaci se odnose na radnike zaražene koronavirusom, kao i one koji su zbog sumnje na zarazu, u izolaciji.

Najmanje odsutnih je u kompanijama na području regionalnih privrednih komora (RPK) Zrenjanina, Sombora i Požarevca, a najviše u firmama na području RPK Užice, Novi Sad, Kraljevo i Beograd.

Na području RPK Užice, u 191 anketiranoj kompaniji sa ukupno 17.250 radnika, odsutnih zbog koronavirusa je 1.115 ili 6,46 odsto.

Manje obolelih u trgovini, a veliki broj u saobraćaju

Broj kovid odsutnih opada u svim kategorijama anketiranih firmi, pa je tako za nedelju dana, od srede 23. do srede 30. decembra, i u firmama koje imaju do stotinu zaposlenih registrovano manje zaraženih radnika.

Zanimljivo je da je u sektoru trgovine, od 132 anketirane kompanije sa 27.231 zaposlenih, zbog Kovida-19 s posla odsutno svega 3,71 odsto (1.009 radnika), dok je relativno visok broj kovid odsutnih u sektoru saobraćaja, gde je od 73 anketirane kompanije, u kojima je zaposleno 32.154 radnika, odsutno njih 2.114, ili 6,57 odsto.

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: Engin_Akyurt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar