Home VestiEkonomija Ostaju poreske olakšice za zapošljavanje novih radnika

Ostaju poreske olakšice za zapošljavanje novih radnika

by bifadmin

Shodno izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, o porezu će morati da misle članovi i ulagači u otvorene investicione fondove i vlasnici digitalne imovine. Zato će poslodavci, koji upošljavaju nove radnike, i dalje moći da računaju na povlastice.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i dobit pravnih lica, u poreski sistem se uvode alternativni investicioni fondovi, dok se produžava rok u kome država vraća plaćeni porez na zarade novih radnika do kraja sledeće godine.
Zakon o porezu na dohodak građana povećava i neoporezivi deo zarade. Umesto 16.300 dinara, od ove godine će bez nameta biti 18.300 dinara. Od sledeće godine ovaj iznos će se usklađivati sa rastom cena.

Povraćaj od od 65 do 75 odsto

„U cilju daljeg podsticanja zapošljavanja i smanjivanja broja zaposlenih u sivoj zoni i njihovo prevođenje u status formalno zaposlenih, predlaže se dodatno produženje mera koje se odnose na poreske olakšice po osnovu zapošljavanja novih lica u vidu prava na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65 do 75 odsto“, stoji u obrazloženju propisa.

Predlaže se produženje perioda primene olakšica po osnovu zarada novozaposlenih lica koje su isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2021. godine.

Povraćaj važi za nove zaposlene, koji su pre toga pola godine bili na birou, a pripravnici makar tri meseca. Povraćaj od 65 odsto pripada firmama koje zaposle do deset novih radnika. Za novih 10 do 99 radnika važi 70 odsto povraćaja, a onima koji angažuju više od 100 radnika vraća se 75 odsto poreza. Uslov je da se tim zapošljavanjem uvećava broj radnika u odnosu na stanje od 31. marta 2014. godine. Mikro, mala preduzeća i preduzetnici za nove radnike imaju pravo na 75 odsto povraćaja, a broj treba da je veći nego 31. oktobra 2015. godine.

Ulaganja u alternativne investicione fondove i digitalnu imovinu

Zakon predlaže uređenje poreskog tretmana prihoda koji građani ostvare po osnovu ulaganja u alternativne investicione fondove, odnosno prihoda od prenosa investicionih jedinica alternativnog investicionog fonda. Tretiraće se porezom na prihode od kapitala i porezom na kapitalne dobitke. Predlaže se pravo na poreski kredit kod godišnjeg poreza na dohodak građana po osnovu ulaganja u alternativni investicioni fond, odnosno investicione jedinice alternativnog investicionog fonda.
I zarada od prenosa digitalne imovine oporezovaće se porezom na kapitalne dobitke. Predlaže se poresko oslobođenje za obveznike koji novčana sredstva od prodaje digitalne imovine ulože u osnovni kapital privrednog društva, odnosno u kapital investicionog fonda.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar