Home VestiPolitika i društvo Poruke američkih medija Trampu: U ime Boga – odlazi!

Poruke američkih medija Trampu: U ime Boga – odlazi!

by bifadmin

U ime Boga odlazi, Tramp je pretnja po nacionalnu bezbednost, da li će Amerika ući u još mračniju podelu ako republikanci ne obuzdaju Trampa… Ovo su neke od reakcija i poruka u uglednim američkim medijima povodom nasilnog upada pristalica još uvek aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa u američki Kongres.

Upad nasilnih pristalica predsednika Donalda Trampa u Kongres u vreme ceremonijalnog potvrdjivanja izborne pobede Džoa Bajdena predstavlja „sramotu“ i „napad na američku demokratiju“.
Za nju su odgovorni odlazeći predsednik, ali i delovi Republikanske stranke koji su ga podržavali u osporavanju izbornih rezultata, ocenjuju uticajni američki listovi, dok neki i traže da Tramp bude opozvan ili smenjen dve nedelje pre završetka mandata.

Tramp opravdao najgore kritike o njemu

Upad demonstranata u Kongres što zvuči poput izveštaja nekog stranog dopisnika iz nesrećne zemlje bio je Trampov oproštajni poklon Vašingtonu i SAD, jer mu je uskraćen drugi mandat, ocenjuje u uredničkom komentaru Volstrit džurnal.
Zajedničko zasedanje dva doma Kongresa trebalo je da bude ritual američke demokratije s proglašenjem Bajdenove pobede posle objavljivanja rezultata elektorskih glasova, ali je na kraju bila „sramota“, ističu urednici njujorškog lista, dodajući da

Trampovo odbijanje da prihvati poraz i lažna nada koju daje svojim pristalicama, potvrđuju najgore što su njegovi kritičari govorili o njemu.

Bajden će postati predsednik 20. januara i do tada policija treba da uspostavi red s onoliko snage koliko je potrebno, dok republikanci posebno treba da govoriti protiv prestupa i nasilja.
A što se Trampa tiče, uredništvo Volstrit džurnala je pozajmilo reči upućene britanskom premijeru Nevili Čembrlenu 1940: „U ime Boga, odlazi“.

Da li Amerika ulazi u još mračniju podelu?

Tramp i njegove republikanske kolege koje su ga podržavale u višemesečnom negiranju odluke glasača u novembru, podstakli su nasilni napad na sedište vlade koju vode i zbog toga moraju snositi posledice, naglašavaju urednici Njujork tajmsa.
Tramp mora odgovarati postupkom opoziva ili krivičnim progonom a isto važi i za njegove pristalice koji su izvršili nasilje. Čelnici Republikanske stranke takođe snose meru odgovornosti za napad na Kapitol, naglašava Njujork tajms i dodaje da su mnogi učestvovali u širenju laži o izborima nastojeći da potkopaju poverenje javnosti u demokratiju.

Iako će 6. januar ostati zapamćen kao mračan dan, pitanje je da li je Amerika i posle Trampovog mandata silazi u još mračniju i podeljeniju epohu.

Republikanski političari imaju moć i odgovornost da ispišu drugačiji put tako što će prestati s retoričkim napadima na američku demokratiju i ustati u odbranu nacije kojoj su se zakleli, zaključuje Njujork tajms.

Tramp je pretnja nacionalnoj sigurnosti

Urednici Vašington posta takođe ocenjuju da najveću odgovornost za napad na Kongres i čin pobune leži na Trampu koji je pokazao da pred kraj mandata predstavlja ozbiljnu pretnju američkoj demokratiji i da bi trebalo da bude smenjen.
Predsednik nije sposoban za obavljanje dužnosti narednih 14 dana, ističe list dodajući da svake sekunde u kojoj zadrži golema ovlašćenja predsedništva, Tramp predstavlja pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti.

List dodaje da bi potpredsednik Majk Pens trebalo odmah da okupiti vladu pozivajući se na 25. amandman na ustav, koji navodi da potpredsednik i većina administracije mogu privremeno smeniti predsednika s dužnosti. Pens bi mogao izjaviti da Tramp nije u stanju da izvršava dužnosti i tako preuzeti dužnost dok 20. januara ne bude inaugurisan predsednik Bajden.
Ako to ne učini, ističe Vašington post, republikanci moraju obuzdati predsednika. Do pobune je došlo upravo u trenutku kad su mnogi istaknuti republikanci, uključujući čelnika većine u Senatu Miča Mekonel napokon osudili Trampovu antidemokratsku kampanju.

Sada kad su ulozi jasni, Mekonel i svi drugi republikanci, od kojih gotovo svi snose krivicu za ono što se dogodilo u sredu, imaju glavnu odgovornost za naciju: zaustavljanje Trampa i vraćanje vere u demokratiju. To je, dodaje list, započelo u sredu uveče nastavkom sednice Kongresa i nastavkom prebrojavanja elektorskih glasova.

Mnogi policajci na strani demonstranata

Postoji duboka zabrinutost zbog toga što bi američki čelnik mogao učiniti u preostale dve sedmice mandata, a pitanje je i koliko će republikanaca i dalje podržavati Trampov narativ o „ukradenim izborima“, piše Fajnenšel tajms.
Uprkos tome što se dogodilo u sredu, naglašava londonski list, Tramp još ima odanost mnogih ljudi u uniformi kojima komanduje. Jedan od razloga zašto su se njegove pristalice tako lako probile u Kongres je taj što su mnogi policajci s Kapitol hila očito bili saosećajni.

Neki su čak snimali selfije s nasilnim demonstrantima unutar zgrade Kapitola što je, dodaje Fajnenšl tajms, suprotno od načina na koji su tretirani demonstranti pokreta Crni životi znače prošlog juna.
Dok je policija Kapitol hila sklanjala senatore na sigurno, senator Mit Romni, retki republikanski glas koji je i ranije upozoravao na Trampovu autoritarnost, govorio je kolegama iz stranke: „To ste dobili“.

Romni je, zaključuje list, govorio u ime stranke koja je nekada brinula o ustavu, zakonu i redu, ugledu Amerike u svetu i uljudnosti u politici.

Oni koji su uložili puno uloga u Trampa sada su vezani za njegovu nasilnu gomilu. Možda nisu očekivali da će događaji postati tako mračni, ali to je bila kocka na koju su igrali, zaključuje Fajnenšel tajms.

Izvor: RSE

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar